Szüreti mulatság - virágkötészeti verseny

Bifidus Címkék: verseny virág virágkötészet omék omék 20132013.09.24. 12:22

Ahogy ígértük, haladunk sorban az Omék Kert versenyszámait bemutató sorozatunkban. Tegnap a szerintünk egy kicsit felemásra sikerült enteriőr versenyt mutattuk be, ma a virágkötészeti kerül sorra.

Egészen pontosan az Oasis Ősz Ifjúsági Virágkötészeti Verseny, melynek mottója a "Szüreti mulatság" volt. A versenyzőknek egy térkompozíciót, egy őszi csokrot, és egy csak a verseny napján közölt meglepetés feladatot kellett elkészíteniük. Ez utóbbiról nem jöttünk rá, hogy mi lehetett...

Az elkészült munkák, bátran kijelenthetjük, lényegesen egyenletesebb színvonalúak, mint az Enteriőr versenyéi voltak, és ezt jó értelemben mondjuk. Annak ellenére, hogy a mottó elég szűk keretek (bor, szőlő, levélhullás, vörös-narancs színek, stb.) szorította a versenyzőket jó pár érdekes megoldás született. Sőt, egy egy pályaművön látszik, hogy a dekorelemek beszerzése komoly utánajárást igényelhetett.

Lássuk hát a képeket.

DSC_0465.JPGA hálós megoldás ügyes, egy egész falat beborítani vele szép lenne.

DSC_0457.JPGAz üvegeket szépen használja, de romkocsmákban láthattunk már ilyesmit.

DSC_0451.JPGEgyik kedvencünk. A tökök önmagukban is izgalmasan kanyarognának.

DSC_0462.JPGTűzifát máshol nem láttunk, pedig vitathatatlanul hozzátartozik az őszhöz. Szép kis farakás!

DSC_0452.JPGA zselégolyókból ne igyon senki!!! ;)

DSC_0459.JPG

DSC_0453.JPG

DSC_0460.JPGIgazi vidéki hangulatot sikerült teremteni a régi ablakkerettel.

DSC_0466.JPGNagyon szép a kivágott szőlőtőke, és a függesztett poharak is jól mutatnak rajta.

DSC_0456.JPGSajnos a dézsa csak festett.

DSC_0454.JPG

DSC_0455.JPG

DSC_0469.JPG

DSC_0449.JPG

DSC_0464.JPGSzép kompakt munka, a padlótól a falakig mindenre gondolt az alkotó.

DSC_0467.JPG

DSC_0463.JPG

Tetszik, hogy a levelek még nem igazán sárgák, bár lehet ez csak a szeptember közepi kiállítás miatt alakult így.

Enteriőr verseny - OMÉK 2013

Bifidus Címkék: kiállítás kert enteriőr kerttervezés omék omék 20132013.09.23. 15:05

Ahogy múlt héten felhívtuk rá a figyelmet, a hétvégén lezajlott az OMÉK. A hagyományosan mezőgazdasági kiállítás idén a Hortus Hungaricus meghiúsulása miatt egy kert szekcióval is bővült. Sajnos egy egyértelműen nem érte el a HH megszokott szintjét, de azért láttunk pár szép dolgot, amit több bejegyzésben igyekszünk megosztani veletek.

Ma a részben meghívásos alapon megrendezett Enteriőr versenyen a sor. A szervezők leírása szerint ennek célja:

"

a lakosságnak megmutatni, hogyan tudnak egy-egy meglévő lakóteret élhetőbbé, színesebbé tenni kreativitással, vagy szakértő bevonásával. Az elkészülő munkák, nem csak belső tér, hanem egy terasz, vagy külső, de közvetlenül a lakó térrel összeköttetésben álló terek berendezési lehetőségeit mutatják változatos, sokrétű, színes formában.

"

 

Ezt változó sikerrel sikerült megvalósítani. 8 darab 8-10 négyzetméteres mű készült, meglehetősen eltérő színvonalon. Voltak akik szerintünk inkább a virágkötészeti versenyre illő művekkel indultak, és kevésbé fordítottak figyelmet az összhatásra, és csak 2 esetben éreztük azt, hogy teljesen kidolgozott koncepcióval van dolgunk. Az összképtől függetlenül pár jó ötlet szinte mindenhol akadt.

IMG_5999.jpgItt látszik, hogy az alkotó kis költségvetéssel dolgozott, de mindenre gondolt. A fal és padlóburkolat segít feledtetni, hogy kiállításon járunk.

IMG_6004.jpgAz üveggyapotból (?) készült padló ötletes.

IMG_6002.jpgNem vagyunk benne biztosak, hogy ez időre elkészült...

IMG_5997.jpgVirágkötészeti kiállításra jobban illene, de szép munka.

IMG_6003.jpgKár, hogy a padlóra és a falakra nem jutott energia, de az alapötlet szép. A hosszabítóért viszont ejnyebejnye ;)

IMG_6005.jpgItt is rengeteget segít a padló, látszik, hogy minden előre ki lett gondolva. A falakért kár.

IMG_5998.jpgKedvenc ötletünk a bútorlappal jelzett stílbútor. Nagy munka lehetett ilyen szépen megcsinálni!

IMG_6001.jpgA legkompaktabb alkotás. Ilyen egy igazi tetőkert!

Omék Kert- Kíváncsian várjuk!

Bifidus Címkék: kiállítás kert kertészet hungexpo omék omek omék 2013 omék kert2013.09.16. 14:01

Azt, így szeptember közepén bizonyára már a legtöbb kert- és virágbarát tudja, hogy idén sajnos nem kerül megrendezésre a Hortus Hungaricus Kertészeti szakkiállítás. Azonban ahelyett, hogy ezen sajnálkoznánk nagy izgalommal várjuk az ennek pótlására létrejövő új kezdeményezést.

d06f0f_6df91dc04377b673f3e5089bc54df3ff.jpg_srz_306_182_75_22_0.5_1.2_75_jpg_srz.jpgAz OMÉK, avagy az Országos Mezőgazdasági és Élelmi-szeripari Kiállítás és Vásár szeptember 18. és 22. között immár 76. alkalommal kerül megrendezésre. Ez az ország legrangosabb ilyen témájú összejövetele, mely ezúttal a városi kertészkedők számára is izgalmas újdonsággal bővül ki.

Az OMÉK idén először kertészeti szakkiállítással és vásárral egészül ki. Az ország legrangosabb faiskolái,  dísznövénytermesztői és kereskedői idén a Hungexpo C pavilonjában és az azt övező szabad terekben mutathatják be tudományukat.

Ezen a hatalmas területen számtalan érdekes programra számíthatunk. A különböző kiállításokon már megszokott bonsai bemutatóra idén a 30 éves Magyar Bonsai Szövetség tagjainak leggyönyörűbb mini fácskái érkeznek.

d06f0f_586527fc3a74599fda562ec7fd22f7f1.jpg_srz_306_182_75_22_0.5_1.2_75_jpg_srz.jpgA szabadtéren lélegzetállító kertszobrokat nézhetünk meg, melyek nem csak a különleges anyagválasztásuk, de  sokszor méreteik miatt is érdekesek.

Szintén megcsodálhatjuk a már ismert bemutató kertek viaskodását. Az ország legötletesebb kertépítői itt mindössze pár négyzetméteres területet kapnak, hogy legnagyszerűbb ötleteiket bemutathassák.

Odabent sem maradunk persze szemet gyönyörködtető bemutatók nélkül. Ha a kertünkhöz már elég ötletet szereztünk, az enteriőr verseny indulóinak hála lakásunkhoz átrendeződéséhez is inspirálódhatunk.

d06f0f_281934dd0fa3bb8a4d067e90699bc413.jpg_srz_305_350_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz.jpgEmellett virágszobrász verseny, csokorkötés, és sportszerű favágás, azaz timbersports bemutatóra is számíthatunk.

Egyszóval ha még nem volt programotok most hétvégére, vegyétek úgy, hogy már van! :)

Minden hasznos infót itt találtok.

Sztárkertek 1.

Bifidus Címkék: celeb sztár mel gibson kert kertészet csillag jennifer aniston sharone stone sarahh jessica parker2013.08.23. 15:00

Új sorozatunkban kicsit a bulvár vizeire evezünk. Persze ezután sem kívánunk sztárpletykákat megosztani, de allűrjeiknek és anyagi lehetőségeiknek hála hátha kapunk néhány jó ötletet a celebek világából, melyet az "egyszerű halandó" is megvalósíthat.

Rögtön itt van 4 filmcsillag, akiknek igen különböző kertjeik vannak.

sharon stone_1.jpgSharon Stone Beverly Hills-i kertje igazi dzsungel. Jól megférnek itt a hatalmas pálmák és páfrányok együtt a lankás kertben. A betont ösvény viszont nekünk nem tetszik, igazán kitalálhattak volna valami izgalmasabbat...

jennifer aniston.jpgSzintén a Los Angeles-i dombokon él Jennifer Aniston, aki bár jó pár filmben játszott már azóta, legemlékezetesebb alakítása még mindig a Jóbarátok Rachel-je. Itt nem csak kertből, de a házból is kapunk egy kis ízelítőt, melynek hatalmas teraszairól csodálhatjuk a szintén méretesnek tűnő kertet.


mel gibson.jpgA rettenthetetlen Mel Gibson connecticuti kertje sok filmjéhez hasonlóan a küzdelemről szól. Bár az olvasónak könnyen lehet hogy a SZOT üdülők hangulatát idézi az óriás sakktábla, a bábuk kivitelezése lényegesen igényesebb a fröccsöntött daraboknál.

sarah jessica parker.jpgVégül pedig következzen Sarah Jessica Parker udvara. Minden bizonnyal ő retteg legjobban a lesifotósoktól, hiszen a hatalmas fákkal és dús növényzettel takart kertbe szinte lehetetlen belátni. Csak szinte, hiszen ez a kép is elkészült valahogy.

képek innen

Madárház a tetőn

Bifidus Címkék: design madár cserép otthon tető madáretető tetőcserép madárház2013.08.13. 12:37

A madarak manapság nemkívánatos látogatói padlásainknak. Amellett, hogy tönkre tehetik a szigetelést, még vastag guanóbevonatot és készítenek, ami lássuk be, nem éppen gusztusos. A modern cseréptetők emiatt madár-biztosra lettek tervezve, szárnyas kis barátaink így viszont egy ideális lakóhellyel lettek szegényebbek.

klaaskuiken-birdhouse1.jpg

Erre kínál megoldást nyújtani a madárbarátok számára a holland tervező, Klaas Kuiken. Az egyszerűség kedvéért csak madárháznak keresztelt termékében a madáretetők és agyagcserepek szerelemgyermekét valósítja meg.

birdhouse-klaaskuiken.jpg

Az így a házak tetejére telepített kis házikók ideális etető és fészekhelyet biztosítanak a szárnyasok számára, mindezt úgy, hogy hozzánk a lehető legközelebb csalja őket. igaz, így nehezebb őket finomságokkal ellátni, de arra ott vannak a hagyományos madáretetők.

dakpan7.jpg

Sajnos csak egy adott formájú tetőcserépre készült el a design, ehhez viszont egy fém tálcát is kapunk. Ez megóvja a szigetelést, a karmoktól és csőröktől, és segítségével a fiókák kirepülése után a házat könnyedén takaríthatjuk, így téve jövőre ismét vonzóvá azt.

roodtile-section.jpg

A tervező egyébként konzultált a Holland Madártani Egyesülettel is, akik a formát jóváhagyták, illetve egyéb hasznos tanácsokkal látták el a majdani vásárlókat. Ajánlásuk szerint a házikót egy direkt napfénytől védett, jellemzően északi vagy keleti oldalra érdemes helyezni, és mivel a szárnyasok is társas lények, nem árt ha egyből többet telepítünk. Talán ez a legnehézkesebb része a dolognak, hiszen a házikók darabja  99 €-ba kerül.

dakpan4.jpg

dakpan6.jpg

Ajtódíszek nyárra

Bifidus Címkék: tipp nyár ötlet ajtó dekoráció dísz koszorú ajtódísz strnad2013.08.08. 10:34

Aki teheti ilyen hőségben hanyatt-homlok menekül a városból valami kevésbé pisimeleg víz partjára. Ilyenkor csak a legritkább estben foglalkozunk csak otthonunk díszítésével, akkor is elsősorban a kertre, vagy az ablakba akasztott virágokra koncentrálva.

Pedig a télen bevált dekorációk ilyenkor is remekül feldobják a lakást és hangulatunkat. Miért csak karácsonykor lehetne ajtódísszel fogadni a hozzánk érkezőket? Persze ne fenyőágra gondoljunk ilyenkor, teremtsünk nyárias strandhangulatot!

post_92722_20120626155147.jpgKedvenc koktéljaink kötelező kiegészítői a vidám mininapernyők. használhatjuk őket azonban így is!

post_92722_20120626155144.JPGIlyen időben nem nagy kunszt gyümölcsöt szárítani... Almából ilyen csinos koszorút készíthetünk. ne felejtsük el citromlébe mártani a szeleteket, hogy ne barnuljanak meg.


post_92722_20120626155142.jpgSzintén vidám napkoszorút formálhatunk festett facsipeszeinkből. nem mintha napból nem lenne mostanában elég...

post_92722_20120626155141.jpgBizony, kedvenc szukkulenseink jól bírják a kánikulát is. Még ha minicserepekben az ajtóra lógatjuk is őket.

post_92722_20120626155143.jpgA tavalyi nyaraláson gyűjtött kagylók is remekül mutatnak koszorúba kötve!

post_92722_20120626155739.jpgVégül pedig egy igazán nyárias koszorú. No comment.

Kertváros homokból

Bifidus Címkék: ház tenger építészet tengerpart homok installáció homokvár2013.08.05. 15:30

Rövid életű, de annál látványosabb installációt hozott létre Chad Wright designer. Az igazi amerikai álmot megtestesítő kertvárosban felnövő művész a modern építészet és várostervezés kritikáját kívánta megvalósítani.

o-CHAD-WRIGHT-MASTER-PLAN-570.jpg

Az amerikai filmekből számunkra is ismerősek lehetnek az elzárt alvóvárosok jellegzetes épületei, melyeknek az alkotásban miniatűr, homokból öntött, sorozatgyártott másai jelennek meg.

master_plan_2.jpg

Bár az installáció, a városkákhoz hasonlóan fénykorában igen látványosak, hamar az enyészetté lesznek ahogy érkezik a dagály.

master_plan_3.jpg

Érdekes módon nekünk egy globális felmelegedéssel és a tengerszint emelkedésével foglalkozó kampányhoz sokkal jobban illene a dolog, de persze nem akarjuk túlmagyarázni a művész eredeti koncepcióját.

master_plan_1.jpg

dezeen_Master-Plan-by-Chad-Wright_ss_3.jpg

master_plan_6.jpg

Építs szivárvány-iglut a kánikula ellen!

Bifidus Címkék: nyár diy jég kánikula szivárvány iglu2013.07.29. 15:02

Na jó, lehet nem ez a legalkalmasabb időpont egy ilyen időigényes jégépítmény elkészítésének, de képzeljétek csak el: milyen nagyszerű lenne most a kert végében egy ilyen design-igluban hűsölni.

How-To-Build-a-Rainbow-Igloo-Using-Milk-Cartons-by-Daniel-Gray-01.jpeg

Az irigykedésre méltó építmény alapját egyébként tejes dobozokba töltött ételfestékkel színezett jégtéglák adják, melyeket az egyszerűség kedvéért hóval tapasztottak össze. Valószínűleg ez esetben a módszer hatásosabb, mint ha hagyományos habarcsot használtak volna.

How-To-Build-a-Rainbow-Igloo-Using-Milk-Cartons-by-Daniel-Gray-14.jpeg

Már biztos többen sejtitek, hogy északiak állnak a dolog mögött. Konkrétan egy kanadai anyós az elkövető, aki a a rögtönzött kőművesként helytálló veje érkezése előtt hónapokkal belekezdett a tejes kartonok gyűjtésébe.

How-To-Build-a-Rainbow-Igloo-Using-Milk-Cartons-by-Daniel-Gray-15.jpeg

How-To-Build-a-Rainbow-Igloo-Using-Milk-Cartons-by-Daniel-Gray-12.jpeg

How-To-Build-a-Rainbow-Igloo-Using-Milk-Cartons-by-Daniel-Gray-06.jpeg

How-To-Build-a-Rainbow-Igloo-Using-Milk-Cartons-by-Daniel-Gray-10.jpeg

How-To-Build-a-Rainbow-Igloo-Using-Milk-Cartons-by-Daniel-Gray-09.jpeg

How-To-Build-a-Rainbow-Igloo-Using-Milk-Cartons-by-Daniel-Gray-07.jpeg

via

Kertészkedés 2.0 - Növénygondozás mobilon

Bifidus Címkék: mobil teszt tipp iphone virág kert kertészet android app oázis gondozás ios virágom mobilalkalmazás mobilapp növénygondozás oázis kertészet app teszt2013.07.24. 13:59

Amellett, hogy növénybarátok vagyunk, képernyőket is szeretünk nézegetni. Különösen ha valami érdekes is van rajta... Okostelefonom már bő egy éve van (Iphone 4), amit többnyire nem mérges madarak kilődözésére, hanem lehetőség szerint valóban hasznos dolgokra igyekszek használni. Így természetesen már régóta keresek egy olyan programot, ami ezeket összeköti: lehet nyomkodni, kertészeti témájú és hasznos is.

fb1.jpg

Úgy tűnik sikerült, valami ilyesmit találni. A megoldás ráadásul Magyarországról érkezik. A Virágom, virágom mobilalkalmazás ugyan csak szobanövényekre szakosodik, ezek ügyében azonban minden segítséget megad. Az Oázis Kertészet online dísznövénylexikonja már biztos eddig is rengeteget segített az internethasználó növénybarátoknak. A kertészeti lánc most még több segítséget nyújt, ráadásul mobilon.

screenshot_1.pngAz alkalmazásban több ezer növény közül választhatjuk ki sajátjainkat (ingyenesen 3-at, fizetősen bármennyit, de erről később). Miután megadtuk mikor locsoltuk őket utoljára, az alkalmazás a növények egyedi igényeinek megfelelően kiszámolja, hogy mikor kell locsolni, párásítani, őket legközelebb. Én bő egy hete használom, azóta az orchideáim párásítására 3-szor is figyelmeztetett, de a kaktuszom locsolásáról csak egyszer kaptam értesítést. Természetesen ezeket többnyire már magamtól is megtanultam, de még gyakorlott kertész létemre is találkoztam az alkalmazásban itt-ott felbukkanó hasznos tippekkel.  Ha pedig egy új, ismeretlen növényt szerzek be biztosan hasznos infókkal lát majd el. Természetesen minden növény, lakás és egyéb körülmény változó lehet, így nem bízhatjuk növényeinket csak és kizárólag telefonunkra, de egy kis józan ész hozzáadásával a Virágom, virágom nagy segítség lehet.

screenshot_2.pngRáadásul a leírás szerint nem csak az alapteendőkre figyelmeztet de nem engedi elfelejteni a tápoldatozást, a növény forgatását, sőt még az átültetést sem. Ezekkel a funkciókkal még nem találkoztam, de tényleg nem is tartoznak a mindennapi teendők közé.

Ráadásul az alkalmazás számos egyéb jópofa és hasznos funkcióval is rendelkezik. A legjobb, hogy feladataink elvégzésével folyamatosan pontokat gyűjthetünk, amiket valódi Oázis kuponokra válthatunk be. Sőt! A fizetős verzió (iphone-ra  1,79€, de jelenleg még ingyenes) azonnal egy 1000 Ft-os kuponnal érkezik, így árának majdnem dupláját rögtön visszakapjuk. Emellett durván 10 napi használat után már majdnem még egy kuponnyi pontot is sikerült gyűjteni.

Emellett növényeinkből kollekciókat hozhatunk létre és jópofa jelvényeket is  szerezhetünk, kertészmester tudásunk elismeréséül. Beállíthatjuk mikor kérjük az értesítéseket, hogy biztos otthon legyünk és ne felejtsük el a teendőket, ha pedig végképp nem tudjuk mi a jó növényünknek még mindig akad egy megoldás. Közvetlenül a növény adatlapjáról küldhetünk akár fényképes üzenetet a "Virág Doktornak", aki nekem másfél napon belül válaszolt.

Összességében azt kell mondanom egy kezdő, de elhivatott virágbarátnak mindenképp megéri letölteni az alkalmazást, de még egy profinak is biztosan fog kellemes perceket szerezni, a megspórolt forintokról nem is beszélve. Ha pedig bizonytalankodnátok próbáljátok ki az ingyenes verziót androidra, vagy szedjétek le az appstoreból amíg lehet!

1.png 2.png 5.png

A világ legkisebb akváriuma: 10 ml

Bifidus Címkék: mini kicsi hal akvárium legkisebb2013.07.17. 08:11

Imádjuk a legeket! Így lehet ezzel Anatoly Konenko orosz művész is, bár ő a legek egy típusára, konkrétan a legkisebb dolgokra koncentrál.

World Smallest Aquarium by Anatoly Konenko.jpg

Miniatűr szobrászművészként ez nem is olyan meglepő, ám ezzel az alkotásával minden korábbit felülmúlt. Nem csupán egy tárgy miniatűr mását készítette el, de egy valódi akváriumot hozott létre. Minden van itt, amire egy rendes akvarista csak vágyhat: üveg, kavicsok, igazi élő növények és aprócska halak.

article-1360230-0D4DE913000005DC-687_634x367.jpg

A 30x34x14 milliméteres remekműhöz még egy kis háló is készült, amivel a tényleg hihetetlenül apró halakat vehetjük ki. Mondjuk nagytakarítás esetén...

 article-1360230-0D4DE917000005DC-312_634x377.jpg

 Alább a miniakvárium benépesítéséről látható egy rövid videó:

 

Legyen saját felhőd!

Bifidus Címkék: kreatív csináld magad ötlet diy hobby felhő bárányfelhő2013.07.08. 13:24

Bár az időjárás mostanában gyakran csúfítja el a strandidőt egy-egy záporral, zivatarral, ha az ember nem valami vízparton van, ezért csak hálás lehet. A zuhé után felfrissülő levegő, és ha csak pár órára is, de lecsökkenő hőség nem csak a városi embernek kedvez, de a kerteknek, növényeknek sem árt.

6a010534adb750970b017743cf611c970d-450wi.jpg

Mindehhez persze kevés köze van a háziasított felhő készítésének, hiszen az természetesen csak dekoratív célokat szolgál. Ugyanakkor egy saját kis bárányfelhő borzasztó CUKI! Ráadásul nagyobb rokonaihoz hasonlóan még árnyékot is ad.

Nézzük hát lépésről lépésre, hogyan készíthetjük el saját bárányfelhőnket.

1. Ez bizony piszkos munka lesz, az asztalt, vagy földet ahol dolgozni fogunk alaposan borítsuk fóliával, újsággal, vagy bármi egyébbel, ami megkönnyíti a majdani takarítást.

2. Celluxszal rögzítsünk egymáshoz különböző méretű lufikat, hogy nagyjából megkapjuk a kívánt bárányfelhő méretét, formáját.

6a010534adb750970b017616e90f24970c-450wi.jpg

3. Keverjünk papírmasé ragasztót! Bolti keveréket is használhatunk, itt természetesen az adott szer használati utasítását kell követnünk (vagy kicsit sűríthetjük), vagy készíthetünk saját csirízt is. Ehhez 2 dl  vízhez, 2-3 púpozott evőkanál búzalisztet kell adnunk.

4. Csomagolópapírt (lehetőleg felhőszínűt J) áztassunk a keverékbe, és teljesen borítsuk be vele a lufikat. Nem kell szorosan követni a gömbök formáját, a hajlatokat nyugodtan kikerekíthetjük kicsit.

6a010534adb750970b017616e91249970c-450wi.jpg

5. Most jön a legnehezebb rész: várjuk meg amíg teljesen megszárad. Ez ilyen melegben is több óra lehet. Akármilyen türelmetlenek is vagyunk, ne tegyük ki a felhőkezdeményt a tűző napra, ez a lufit felpuffaszthatja, a ragasztót felrepedeztetheti.

6. Kreatív hobbiboltokban kapható ragasztóspray segítségével borítsuk az egészet poliészter párnatöltelékkel. Ezt méteráruboltokban szerezhetjük be, igyekezzünk minél göndörebben választani. Szerencsétlenebb esetben vattát is használhatunk. A ragasztóval egyszerre csak egy kisebb részt fújjunk be és kisebb pamacsukat egymás mellé tűzködve hordjuk fel a töltőanyagot.

6a010534adb750970b017743cf781f970d-450wi.jpg

És ezzel el is készültünk! A felhőt akasszuk fel egy fára, oszlopra vagy kötélre, dobjuk magunkat hátra és pihenésképp álmodozva bámuljuk órákon keresztül. Mintha csak igazi lenne.

6a010534adb750970b016768f44694970b-450wi.jpg

Az ötletet innen vettük.

Ex-menekült tervezte a világ legkisebb házát (1 m2)

Bifidus Címkék: mobil kompakt ház építészet mini ház mobil ház 1 nm 1 négyzetméter2013.07.03. 11:39

Mostanság divatja van a kompakt megoldásoknak. Elég, ha csak a digitális kütyükre, fényképezőgép-projektor kombinációkra vagy egyre kisebb és mégis egyre okosabb számítógépekre gondolunk. A trend persze más területeken, így az otthonteremtésben is megfigyelhető, Van Bo Le-Mentzel építész pedig a végletekig vitte kicsinyítés művészetét.

World’s-Smallest-House-Takes-Only-1-Square-Meter-02.jpg

Az általa tervezett 1 négyzetméteres ház nem csak kicsi, de könnyű (prototípusa csupán 40 kg) és kerekeinek hála mobil is. A házat Van Bo menekült múltja ihlette. Élete nagy részét ugyanis táborokban és szociális bérlakásokban élte le, így ez volt az első ház, mely nem csak sajátja, de ő döntheti el, merre nézzen az ablak, merre nyíljon az ajtó, vagy, hogy kik legyenek a szomszédjai.

World’s-Smallest-House-Takes-Only-1-Square-Meter-01.jpg

World’s-Smallest-House-Takes-Only-1-Square-Meter-05.jpg

Az első példány természetesen nem tökéletesen kiforrott, de a tervekből látszik, hogy a ház forgatásával, eldöntésével egyszerű lakószobát, alvóhelyet, irodát, vagy a jövőben akár mobilkonyhát is kialakíthatunk.

World’s-Smallest-House-Takes-Only-1-Square-Meter-03.jpg

World’s-Smallest-House-Takes-Only-1-Square-Meter-04.jpg

Robotizált steampunk függőkert Németországból

Bifidus Címkék: design robot kert da vinci léggömb függőkert stempunk la machine2013.07.01. 14:56

Az Aeroflorale II képeit nézegetve egy szempillantás alatt a nyári hollywoodi látványfilmek világába csöppenhetünk. Pedig utóbbiakkal szemben a látvány itt nem a legmodernebb számítógépes grafikának, sokkal inkább kitartó kezek munkájának köszönhetőt. Sőt ami azt illeti, a legmodernebb technológiákat már csak azért sem emlegethetjük, mert a projekt még 2010-ben valósult meg a Német Bauhaus Color Fesztiválon.

la-machine-aeroflorale-ii-lead-537x387.jpg

A  stílusosan La Machine névre keresztelt francia tervező csapatot Leonardo da Vinci repülő szerkezeteinek tervei ihlették. 18 méter magas alkotásuk kecses acél lábakon ágaskodik az ég felé, hatalmas vászon ballonjaival így is nagyszerűen imitálja a repülés élményét, amit a mozgó szárnyak és a szél fújta növények csak tovább fokoznak. Merthogy az Aeroflorale II rengeteg növénynek ad otthont, melyeket a világ minden tájáról gyűjtöttek össze.

la-machine-aeroflorale-ii-2.jpg

la-machine-aeroflorale-ii-5-wwilliam.jpg

la-machine-aeroflorale-ii-6-wwilliam.jpg

la-machine-aeroflorale-ii-3.jpg

Pózolj levendulával!

Bifidus Címkék: blog fotó játék verseny pályázat tihany fénykép hungarian levendula provence fotó pályázat levendulafesztivál2013.06.10. 14:01

Sajnos a tavalyiról egyátalán nem is hallottunk, ezért idén nagyon megörültünk neki, hogy idén második alkalommal rendezi meg a Hungarian Provence blog a levendulás fotópályázatát.

Nem csak vidám lila fotókra számíthatunk, de a zsűri által odaítélt díjak is levendula tematikájúak. Természetesen.

Nem is szaporítjuk tovább a szót, alább a szervezők pályázati kiírását közöljük.

Képzeljétek a múlt nyáron olyan emberek is fényképezőgép elé álltak, akik nem nagyon szeretik, ha fotózzák őket. Viszont a levendulát kedvelik, legyen az szárított csokor formájában, vagy kivirágozva a mezőn, kertben. Idén több kategóriában pályázhattok, pózolhattok egyedül, a családdal illetve létrejött a legkreatívabb kategória. Egy valami úgysem fog hiányozni a képekről, a levendula. A szervezők ügyeltek arra is, hogy a beküldési határidőbe beleessen a kedvelt Tihanyi Levendulafesztivál időpontja (2013. június 22-23.) Pont azért, hogy akár ott tudjatok pózolni a tihanyi levendulamezőn. Tavaly erre szintén volt példa, és arra is, hogy urak álltak kamera elé, nem csak hölgyek. De beleesik még a Hőgyészi Levendulaszüret (2013. június 29.) és a Levendulahetek Pannonhalmán (2013. június 28-tól) is.

Végezetül, de nem utolsó sorban, mivel a döntés sosem könnyű a sok szép és kedves fotók közül, ezért a levendulás díjak kiosztásában zsűri fog segíteni.

Akkor nincs más hátra, mint, hogy kinézzétek a helyet, fotót készíteni és elküldeni!

 

Pimp my Gnome – Törpefestés Elton Johnnal

Bifidus Címkék: árverés brit törpe angol jótékonyság kerti festés lily allen elton john maggie smith kerti törpe rhs2013.06.06. 08:04

Korábban írtunk már a világ leghíresebb kerti törpéjéről, most azonban lehet, hogy a francia mini kertlakónak le kell mondania a jeles címről. Nem kisebb híresség alkotta ellenfelét, mint Sir Elton John, aki szintén világhírű Chelsea Flower Show kedvéért ragadott ecsetet. De kezdjük inkább az elején.

2013-05-20T213750Z_2_CBRE94J1N7K00_RTROPTP_2_OUKOE-UK-BRITAIN-CHELSEA.JPG

A brit Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society) immár száz éve rendezi meg rendszeresen a szigetország, de talán az egész világ egyik legnevesebb kertészeti kiállítását a Chelsea Flower Show-t. Az angol nemesek által előszeretettel látogatott eseményről a kezdetektől fogva, 99 éve, ki vannak tiltva a kerti törpék, mint köznép kertkultúrájának giccses, így a címeres urak és hölgyek kegyeire nem méltó képviselői.

The-garden-gnome-centre-painted-by-Elton-John-on-display-at-the-Chelsea-Flower-Show-on-Monday.-AFP.jpg

Nagyot fordult hát a világ, mikor a szervezők nem kevesebb, mint 15 kerti törpe kiállítása mellett döntöttek. Persze azért nem akármilyen szobrocskákról van szó. Az egy kaptafára készült szakállasokat egy-egy felkért hírességre bízták, hogy kiéljék rajta kreatív képességeiket.

Bár a 15 felkért celeb közül Magyarországon nem mindenki ismert, Sir Elton John, Lily Allen, vagy Maggie Smith neve a legtöbbeknek biztosan mond valamit.

És, hogy a főurak se fintoroghassanak, a bemutatón megjelenő törpök egy igazán nemes feladatot is kaptak: egy eBay-es árverésen kellett elnyerniük a közönség tetszését, hogy az így befolyó összegből, az RHS a brit iskolákban kertészkedést népszerűsítő programját támogassák.

Nektek melyik törpe tetszik a legjobban?

article-2326746-19DB0E5F000005DC-805_634x301.jpg

A törpék készítői balról jobbra: Julian Fellowes, Rob Brydon, Mary Berry, Chris Robshaw, Rob Ryan, Dick and Dom, Joanna Lumley, Antonio Carluccio

article-2326746-19DB0E65000005DC-930_634x316.jpg

A törpék készítői balról jobbra: Helen Mirren, Esther Rantzen, John Hurt, Elton John, Maggie Smith, Ellie Harrison, Lily Allen

Zenés Állatkerti Esték

Bifidus Címkék: zene programajánló koncert program állatkert zoo fővárosi budapesti fővárosi állat- és növénykert zenés est zoo budapest2013.06.02. 08:01

Pingvinek a táncparkettre! A krokodilnak is tátva marad a szája! A flamingók is tűzbe jönnek! Mindez pedig csak egyet jelenthet: idén is útjára indul az Állatkert zenés programsorozata. Augusztusig minden héten remek előadók várják az érdeklődőket, elsőnek rögtön Szulák Andrea, most szerdán.

Ne feledjük, hogy egyik kedvenc fővárosi intézményünk nem csak állat- de növénykert is, így támogatásuk, különösen ha azt ilyen kellemesen tehetjük igazán nemes feladat. A részletes program, jegyárak, stb. alább:

ZOO_Koncertek_Plakat_Screen.jpg

Gyönyörű katasztrófa

Bifidus Címkék: design katasztrófa egyetem fa thaiföld színes park árvíz festett fa színes fák design kert2013.05.31. 08:05

Az elmúlt ötven év legsúlyosabb árvize pusztított 2011-ben Thaiföldön, hatalmas területek kerületk víz alá, ráadásul a földrajzi adottságoknak „hála” több helyen hónapokig úgy is maradtak. Így járt sajnos a Bangkoktól északra fekvő Thammasat Egyetem Rangsit Campusa is, amit hetekig két méter magas víz borított.

thailands-university-colorful-campus.jpg

A korábban az egyetemi épületek közt fekvő gyönyörű park növényei ilyen megpróbáltatásokra természetesen nem voltak, nem is lehettek felkészülve, így a teljes növényzet elpusztult.

pb-120105-nature-da.photoblog900.jpg

Az egyetemi közösség kreativitásának hála a park a teljes helyreállításig is szép, és vitathatatlanul különleges: a lecsupaszodott fákat, színesre festették így lehelve újra életet a hónapokig elhagyatott egyetembe.

iSKt01S.jpg

A tökéletes 4 évszak fotó

Bifidus Címkék: fotó kép fa 4 gesztenye négy évszak vadgesztenye négy évszak 4 évszak természet fotó gesztenye fa2013.05.28. 08:05

4 évszak.jpg

Milliószor találkoztunk már a négy évszak örök körforgásának ábrázolásával. Rajzok, festmények, fotók, manapság sokszorosára gyorsított videó felvételek is próbálják megörökíteni a természet változását.

Minket most mégis Patrick Pleul képsorozata fogott meg, mely a maga egyszerűségében tökéletes.

A képen egy közönséges vadgesztenye látható, mely a Németországi Jacobsdorf városka mellett áll magányosan egy mezőn. Évtizedek óta, változatlanul változva.


Forrás

 

AnimGIF Rózsacsokor

Bifidus Címkék: animgif animáció gif rózsa rózsa gif2013.05.23. 08:03

Az Oázis Kertészetben ezen a hétvégén minden a rózsákról szól. Május 25-26-án tartják ugyanis a Rózsák Hétvégéjét, ahol rengeteg akcióval és finomságokkal várnak mindenkit.

Mi természetesen ott leszünk, lehet írunk is majd róla, de most egy hatalmas rózsás animgif gyűjteménnyel örvendezünk az események. Tessék!

rose-timelapse-o_XX.gif

1329760415_timelapse_rose_bloomingxx.gif

Keefers_AnimatedRose13_1.gif

fallingwhiteflower_1.gif

rose-in-time-lapse-o.gif

d4a769a5.gif

original.gif

Keefers_AnimatedRose6.gif

0314.gif

rose019zq_1.gif

flow23_1.gif

rosewater1_1.gif

rose667_1.gif

Textil kaspók – környezetbarát innováció

Bifidus Címkék: design innováció cserép öko textil környezetbarát kaspó növénytartó bacsac design kaspó textil kaspó2013.05.22. 08:09

Korábban már írtunk a francia BACSAC textil növényládáiról, azóta azonban még izgalmasabbá vált termékkínálatuk, így megérdemelnek még egy bejegyzést.

BaclongsAlignésquinconceX570.jpg

A 100%-ban újrahasznosítható geotextíliából készült növénytartók már számtalan méretben kaphatók. Legnagyobb előnyük, hogy minden más kaspóhoz, cseréphez, műanyag, vagy agyagedényhez képest nagyon könnyűek. Így ha növényeket kell mozgatnunk, különösen ha azok nagyobb, például mediterrán növények, citrusok, leánderek, amiket muszáj teleltetni, az eleve súlyos gyökérzet mellett nem kell egy sok kilós cserepet is emelgetnünk.

BLI04X570.jpg

A két rétegben szabott anyag természetesen megtartja szükséges vízmennyiséget, ugyanakkor kiengedi a fölösleget és mivel mégis csak egy textilről beszélünk, aminek hála a levegő ideális mértékben járhatja át gyökérzetet, kellő szellőzést biztosítva. Az anyag mindemellett persze napfény és fagyálló is. 

Matiere_batylineX570.jpg

A praktikum mellett azonban ne feledkezzünk meg a külcsínről se. Nekünk az első szériában kapható nyers, fekete, és terep zöld anyagok is tetszettek, most már azonban számtalan egyéb színben is kaphatók, elsősorban a beltére tervezett kisebb zsákok.

sacocheX570.jpg

Ráadásul a különböző nagyobb zsákok mellett rengeteg újdonsággal áltak elő az utóbbi időben. Kapható már a bicikli csomagtartó zsákra emlékeztető nyereg, melyet a teraszkorlátra akaszthatunk, falra akasztható és csüngő kaspó, illetve szémtalan egyéb méret és forma is.

 Technique-570x.jpg

Összességében ha nem is váltják ki egy az egyben az eddig megszokott növénytartókat, biztosan nagyszerű alternatívát nyújtanak a műanyag és kerámia kaspók mellett.

BLI04X570.jpg

BSI09X5701.jpg

Pots-colonne2.jpg

BSI-geotextileX570.jpg

suspenduaccrochéX5702.jpg

Mindent a pünkösdi rózsáról

Bifidus Címkék: rózsa pünkösd pünkösdi pünkösdi rózsa bazsarózsa.2013.05.17. 08:06

Az ünnep kapcsán, ha nem is mindent, de a legfontosabb tudnivalókat igyekszünk összeszedni e gyönyörű növényről.

Peonia-albiflora-.jpg

A pünkösdi rózsa nevét, nem túl meglepő módon, a pünkösdi időszakban nyíló hatalmas halványrózsaszíntől mély bordóig számtalan árnyalatban nyíló virágairól kapta, mely a névadókat a rózsára emlékeztette. Másik elnevezése, a bazsarózsa egy fokkal érdekesebb: a távol keleten közel kétezer éve gyógynövényként termesztett növény az Oszmán Birodalmon keresztül, török közvetítéssel került a Kárpát-medencébe. Magas ára miatt elsősorban a török nemesek és tisztségviselők tartották, így ragadt rá a basa rózsa név, mely később a ma ismert és széles körbe használt bazsarózsára módosult.  

800px-Yun_Shouping,_Peonies.jpg

Ennyit a történelemről. A Paeoniák nemzetségébe tartozó bazsarózsák latin nevüket a görög mitológia isteneit gyógyító orvos, Paiontól kapták. Mint említettük a növény évszázadok óta termesztik orvosságként. A gyökerében található paeoniflorin segítségével sárgaságot, reumát, vese- és hólyaghurutot gyógyítottak. Óvatosan kezdjünk azonban házi orvosságkészítésbe! Csak a tavasszal és ősszel kiásott gumókban található meg az anyag, a többi időszakban szedett mérgező lehet.

Paeonia suffruticosa - Tree peony.JPG

A növény igen hálás, igényei nem túl nagyok. Imádja a napfényt, bár a túl sok fénytől virágai színe elhalványodhat. Ennek ellenére olyan helyre ültessük, ahol legalább szűrt fényt folyamatosan kap. A talajigénye sem túl különleges, enyhén meszes, mély termőrétegű földeket kedveli. A 60-80 centiméterre megnövő növény május közepétől hatalmas virágokat hoz, melyek súlya alatt könnyen meghajolhatnak a növény, így érdemes karóhoz kötni őket. Ha megvan az ideális hely, a legjobb ha nyár végén, vagy koraősszel ültetjük el a növényeket, ilyenkor a gyökérzetnek van elég ideje megerősödni a téli fagyok előtt.

Paeonia Coral Charm 01.jpg

A növény nyáron folyamatosan igényli a vizet, bőségesen öntözzük, de ügyeljünk rá, hogy a rossz vízáteresztő képességű földben megmaradó pangó vízre igen érzékeny. Ilyen adottságú helyre, csak talajjavítás után, vagy inkább ne is ültessük. Ősztől kora tavaszig idehaza általában elég a csapadék, így nincs szüksége külön gondozásra, bár a tavaszi fagyok ellen, ha megindult már fejlődése ne  árt ha betakarjuk.

la_peonia_imgzoom.jpg

Különösebb tápanyag utánpótlásra nincs szüksége, de egy kis szarvasmarhatrágyát, vagy a tövek köré szórt friss humuszos föld biztosan hatalmas, színpompás virágokkal hálál meg.

Oázis Multipack újratervezve

Bifidus Címkék: design grafika kertészet oázis oázis kertészet termesztő szett multipack2013.05.08. 08:08

Egyre nagyobb divatja van manapság a termesztő szetteknek, avagy kertészeti multipack-eknek. Olyan kis dobozok ezek, amikben a növénytermesztéshez szükséges minden eszköz, magok, termesztő föld vagy tőzeg, cserepek, és általában felíró táblák is vannak. Ezeknek hála bárki könnyedén hazavihet mindent amire szüksége van, hogy otthona megzöldüljön, és a részletes leírásnak köszönhetően a legamatőrebb kezdő kertészeknek is garantált a sikerélmény.

A trendeknek hála egyre több ilyen termékkel, és izgalmas koncepcióval találkozhatunk. Ilyen Nagy Adrienn munkája is, aki a VISART Művészeti Akadémiára jár, és egy iskolai feladat keretében az Oázis Kertészet számára készített termesztő szett koncepciót, egy teljesen új arculattal.

ddbf72a468facec92bb30fa697ba6eb0.jpg

Az eredmény igen látványos.

97fdc071e20f290629daa799cc175d37.jpg

A design roppant letisztult. A növénynevek kezdőbetűi, és az azokon átütő levél- és virágminták uralják.

8192a29d494d17c93d423ca62c80f37c.jpg

Ezekkel találkozunk a dobozon, a magok zacskóin, és a jelölőtáblákon is.

ba95ed99743a8a8042b08b3a52f4403d.gif

Bár elsőre kicsit nehéz lehet felismerni, hogy melyik zacskóba mi került, ez különösen a kezdő kertészeknek jelenthet gondot, ha a terv gyártásba kerülne valószínűleg hamar meg lehetne szokni ezt a képi világot.

e5d77245036b38cd5c8896aa2f34fecc.jpg

7ed247f48cf75a2d64eadd68f870314d.jpg

A sors fintora, hogy az Oázis épp pár hete kezdett saját termesztő szettek értékesítésébe.

windowsill-herbs PG7528.jpg

A Paris Garden Termesztő Szettek designja, kevésbé letisztult, bár itt is minden növényt saját szín jelöl. A játékosabb design azonban elsőre is könnyebbé teszi a növények felismerését.

660.jpg

Nektek melyik tetszik jobban?

Anyák napi ajándékötletek - nem csak gyerekeknek!

Bifidus Címkék: ajándék ötlet napja anyák ajándékötlet anyák napj2013.05.03. 13:50

Az óvodás, általános iskolás évek végeztével gyakran hátrahagyjuk kreatív énünket és legközelebb akkor kézműveskedünk valamit, ha már nekünk is saját kisgyerekeink vannak. Pedig az anyák napja amellett, hogy igazán szép ünnep remek alkalmat nyújt arra is, hogy fantáziánkat kamatoztassuk. Adunk pár ötletet induló löketnek.

Orgona felturbózva

bhg-sddsA_resize.jpg

A legklasszikusabb anyák napi ajándék az orgona. Gyakran elnyílik május első vasárnapjára, de idén úgy tűnik még lesz alkalmunk szedni. Hacsak le nem veri le a nagy vihar… Ha sikerül szednünk egy szép csokrot díszítsük tovább egy szép vázával, régies bádogedénnyel, vagy szalagokkal és egyéb virágokkal.

Virágcserép, extrákkal

Mothers Day Planter - final.jpg

Szintén nem nagy feladat egy szép cserép virágot adni. Még személyesebbé tehetjük az ajándékot, ha a növényt egy egyszerű agyagcserépbe ültetjük, amit magunk dekorálunk. Egyszerűen mártsuk festékbe a felét, vagy díszítsük peremét.

2279ca6633575eeb89b251ed9a926eae.jpg

A süti mindig bejön

08d5a_fun_mothers_day_gift_ideas_kids_ddc72_mothers_day_gift_kids_ideas_Mothers-day-gift-ideas-from-kids.jpg

Mézeskalácsot sem csak karácsonykor lehet készíteni. A könnyen formára vágható süteményekkel, és az akár instant zacsis verzióban is vehető bevonókkal, mázakkal könnyen látványos és finom apróságokat készíthetünk.

A tappancsnál nincs cukibb

brown paper packages.jpg

B_footprints.jpg

Tízen évekkel ezelőtt is nagy divat volt már a kéz és lábnyomok készítése. Legtöbbször agyag vagy gipsz fali díszek formájában találkozhattunk ezekkel, de egy kis ötleteléssel sokkal szellemesebb helyekre is odanyomhatjuk a mindennél cukibb apró kis talpakat, tenyereket.

Termessz magad!

f751aa2a9bc611e2bab822000a9f3c25_7.jpg

Városi környezetben is egyre nagyobb divatja van a saját fűserek, balkonzöldségek termesztésének. Sőt egyes csomagokban a cseréptől, a magokon át a termőföldig mindent megtalálunk. Az Oázis Kertészet Paris Garden termesztő szettje is ilyen. Csak egy kis vizet és szeretetet kell hozzá adni.

7 tipp a biztonságos grillezéshez

Bifidus Címkék: biztonság gasztro tűz kert sütés kerti grill bbq kerti sütés faszén grill biztonság gáz grill tűz biztonság2013.05.01. 08:08

Tagadhatatlanul itt a grillszezon. Már a kerthelységek is kinyitottak, de a házi koszt persze mindig jobb. Különösen, ha az a koszt egy finom füstölt fogás, amit saját magunk készítünk el. De fő a higgadtság, néhány sör után könnyelművé és meggondolatlanná válhat az ember, pedig ha nem figyelünk oda sütőnk, házunk, kertünk, sőt saját magunk vagy családunk biztonságát is veszélyeztethetjük. Figyeljünk hát oda az alábbi pár könnyen betartható szabályra!

1. A füst felfele száll
Bár a mondás szerint a szépre száll a füst, de a valóságban, kisebb kitérőkkel mindig felfelé. Sose grillezünk fedett helyen, hacsak nem megoldott a jó szellőzés a tető ellenére. Ez alól kivételt jelenthetnek a gázgrillek, vagy elektromos sütők, de mindenképp tartsuk be a gyártó utasításait!
 
2. Lobbanékony környezet
Mindig figyeljünk oda, hogy hova tesszük a sütőt. Az első grillezéskor könnyen lángra kaphatnak a ősszel, télen odagyűlt, és el nem takarított száraz falevelek, falra kúszó növények, párnahuzatok, stb.

bbq-fires-00.jpg

3. Tartsd távol a kuktát
Ez bár furán hangozhat, az ételeket ne a tűz közelében készítsük elő, és ne is közvetlen amellett tálaljunk. A zsírok, pácoláshoz használt olajok, könnyen lángra kaphatnak, csakúgy, mint a műanyag tányérok vagy szalvéták. Üveg vagy kerámia tányérokkal se lehetünk mindig biztonságban. Ezek sem mind hőállóak, ha elpattannak a szilánkok messzire repülhetnek, vághatnak, szúrhatnak is.

4. Grilleszköz a jó eszköz
Ne spóroljunk a grillezéshez használt eszközökön. A közönséges konyhai szerszámok fogói könnyebben átmelegedhetnek, nyelünk nem mindig elég hosszú, így könnyen megégethetjük magunkat.

5. A grillrács nem kifutó
A praktikum mindig legyen fontosabb a divatnál a ruházatunkban is. Ne viseljünk bő ujjú inget vagy felsőt, sőt egy hőálló kötényt is érdemes lehet beszerezni. Ez nem csak zsírfoltoktól, de a forróságtól is megóv minket.

bbq-safety.jpg

6. Kés, villa, olló…
…és a tűz sem való gyerek kezébe. Ne csak a tűzzel, de a sütő környékén se engedjük játszani a gyerekeket. Stabilan álló, nem borulékony grillt vegyünk, és stabilan rözítsük.

7. Biztos, ami biztos
Ha minden óvintézkedésünk ellenére megtörténik a baj, mindig legyen kéznél egy vödör víz, slag, vagy még inkább tűzoltó készülék. Utóbbiakból kimondottan konyhai tűzekre, égő olajra szabott berendezés is kapható.

Szezonindító grillkalauz

Bifidus Címkék: gasztro kert sütés kerti grill bbq kerti sütés barbecue faszén gáz grill faszenes elektromos grill2013.04.19. 08:02

Berobbant a tavasz. Sokáig kellett várni de végül megjött, ami nem csak krónikus napfény- de hónapok óta fokozódó grillmegvonási tüneteinket is enyhítheti. Bár lehet még korai egy egész vasárnapot a kertben, vagy a teraszon tölteni, ha felkészülten akarunk nekivágni a ropogós finomságoknak ideje néhány előkészületet tennünk. Vegyük például sorra, hogy kinek, miylen grillsütőt ajánlunk.

Három alaptípust különböztethetünk meg, elsősorban működési elvük szerint. Szén, gáz, és elektromos. Menjünk sorban.

Faszenes Grill

Itthon a kisebb „hipermarketes” faszenes grillek a legnépszerűbbek, hiszen ezeket már 10 ezer forint körül be lehet szerezni, azonban ezen kategórián belül is rengeteg méret, típus és árkategória közül válogathatunk. Tény ugyan, hogy a legolcsóbb darabokon is ki lehet sütni pár kiló csirkemellet, vagy zöldségeket, de ezek a vékony lemezből hajlított ufók ritkán élnek meg több szezont. Léteznek ezzel szemben öntöttvas, vagy hő visszaverő kerámiaréteggel bevont, lehajtható fedelű csúcskategóriás berendezések is, melyekben akár egész csirkéket, vagy oldalasokat is süthetünk.

grill-wallpaper.jpg

Kinek ajánljuk

• Aki szerint csak az igazi füstölt faszenes ízzel lehet teljes a grillezés élménye.

• Akinek kevés helye van a grillezésre, illetve a készülék téli tárolására.

• Aki nem mindig a kert ugyanazon pontján, vagy akár az otthontól messze is szeretne sütni.

• Aki nagyobb összejöveteleken szokott sütni, ahol szükség van a nagyobb sütőfelülethez.

• Kezdőknek: aki most ismerkedik a grillezéssel és nem akar rögtön több tízezer forintos berendezést vásárolni.

Kinek nem ajánljuk

• A türelmetleneknek: a fa brikett vagy faszén megfelelő hőmérsékletre izzása legalább 30 perc.

• Bizonytalanoknak: akik pontosan szeretnék tudni a sütő hőfokát, nem akarnak kísérletezni.

Gáz grill

Áruk miatt nehezen veszik fel a versenyt de a kereskedők akcióinak hála mégis egyre népszerűbbek a gáztüzelésű grillek. Ha szerencsénk van, vagy jobban utánajárunk néhány tízezer forintért több lángfejes, biztonságos palackos készüléket is beszerezhetünk. Mindenképp olyan modellt keressünk, amiben a palack tárolása, lehetőleg rejtett helyen megoldott. Persze ha a terasz egy fix helyére keresünk sütőt választhatunk vezetékes berendezést is, ez sem rejt nagyobb kockázatot.

broil-king-bbq.jpg

Kinek ajánljuk

• Aki biztosra akar menni: a gázos grillek többségében több, akár 3-4 láng is lehet, melyeket mind külön külön szabályozhatunk.  Pontosan beállíthatjuk a hőfokot, így gyakorlatilag egy profi kültéri tűzhellyel van dolgunk.  

• Akinek nagy helye van: ezek sütők rendszerint nagyobb testűek, ellenben számos tároló- és tálalófelülettel, előkészítőpulttal gazdagabbak.

• Rendszeresen grillezőknek: ezeknek a grilleknek az összeállítása több óás feladat is lehet, súlyuk lényegesen nagyobb, ezért érdemes a nyár elején kijelölni a sütőalkalmatosság helyét, és azt mév közben nem nagyon változtatni.

Kinek nem ajánljuk

• Aki ragaszkodik a faszenes grill hangulatához és ízvilágához, a húslevekben gazdag grillszeletek elkészítéséhez

• Aki nem szereti a bonyolultabb karbantartást igénylő alkatrészeket tisztogatni.

• Aki szívesebben cipel pár kilós faszenes kartonzacskókat, mint nagy és nehéz gázpalackot.

Elektromos grill

Szintén rohamosan terjednek az elektromos grillek. Ebben talán magának a grillezés egyre népszerűbbé válásának van szerepe: olyanok is odakint szeretnének sütni akiknek adott esetben csak egy erkély áll rendelkezésükre. Tény, hogy ezek a kistestű sütők akár egy asztalon is elférnek, és a felsőszomszédot se füstöljük ki velük. Elektronikai cikkekről lévén szót ezeknél a legkönnyebb bóvlikba belefutni, így vásárláskor legyünk körültekintőek!

electric-grill.jpg

Kinek ajánljuk

• Tisztaságmániásoknak: ezzel a típussal van a legkevesebb baj. Nem füstöl, nem koszol, nem hamuzza össze az ételeket.

• Hirtelenkedőknek: ha van otthon sütnivalónk, és a villanyszámlánkat is rendesen fizetjük bármikor elkezdhetünk sütni. Csak bedugjuk és pár perc múlva már pirulhatnak is a finomságok, nem igényel semmilyen előkészítést.

• Kert nélkülieknek: néhány alapvető előírást betartva ezeket a készülékeket akár odabent is használhatjuk.

• Helyszűkében lévőknek: használat közben, majd a tárolóban is ezek foglalják a legkevesebb helyet.

Kinek nem ajánljuk

• Takarékosaknak: sajnos meglehetősen sok energiát fogyasztanak, igaz, ha csak évente pár hétvégén használjuk őket, ez nem borzasztó nagy költség.

• Aki ragaszkodik a faszenes grill hangulatához és ízvilágához, a húslevekben gazdag grillszeletek elkészítéséhez.

 

süti beállítások módosítása