7 tipp a biztonságos grillezéshez

Bifidus Címkék: biztonság gasztro tűz kert sütés kerti grill bbq kerti sütés faszén grill biztonság gáz grill tűz biztonság2013.05.01. 08:08

Tagadhatatlanul itt a grillszezon. Már a kerthelységek is kinyitottak, de a házi koszt persze mindig jobb. Különösen, ha az a koszt egy finom füstölt fogás, amit saját magunk készítünk el. De fő a higgadtság, néhány sör után könnyelművé és meggondolatlanná válhat az ember, pedig ha nem figyelünk oda sütőnk, házunk, kertünk, sőt saját magunk vagy családunk biztonságát is veszélyeztethetjük. Figyeljünk hát oda az alábbi pár könnyen betartható szabályra!

1. A füst felfele száll
Bár a mondás szerint a szépre száll a füst, de a valóságban, kisebb kitérőkkel mindig felfelé. Sose grillezünk fedett helyen, hacsak nem megoldott a jó szellőzés a tető ellenére. Ez alól kivételt jelenthetnek a gázgrillek, vagy elektromos sütők, de mindenképp tartsuk be a gyártó utasításait!
 
2. Lobbanékony környezet
Mindig figyeljünk oda, hogy hova tesszük a sütőt. Az első grillezéskor könnyen lángra kaphatnak a ősszel, télen odagyűlt, és el nem takarított száraz falevelek, falra kúszó növények, párnahuzatok, stb.

bbq-fires-00.jpg

3. Tartsd távol a kuktát
Ez bár furán hangozhat, az ételeket ne a tűz közelében készítsük elő, és ne is közvetlen amellett tálaljunk. A zsírok, pácoláshoz használt olajok, könnyen lángra kaphatnak, csakúgy, mint a műanyag tányérok vagy szalvéták. Üveg vagy kerámia tányérokkal se lehetünk mindig biztonságban. Ezek sem mind hőállóak, ha elpattannak a szilánkok messzire repülhetnek, vághatnak, szúrhatnak is.

4. Grilleszköz a jó eszköz
Ne spóroljunk a grillezéshez használt eszközökön. A közönséges konyhai szerszámok fogói könnyebben átmelegedhetnek, nyelünk nem mindig elég hosszú, így könnyen megégethetjük magunkat.

5. A grillrács nem kifutó
A praktikum mindig legyen fontosabb a divatnál a ruházatunkban is. Ne viseljünk bő ujjú inget vagy felsőt, sőt egy hőálló kötényt is érdemes lehet beszerezni. Ez nem csak zsírfoltoktól, de a forróságtól is megóv minket.

bbq-safety.jpg

6. Kés, villa, olló…
…és a tűz sem való gyerek kezébe. Ne csak a tűzzel, de a sütő környékén se engedjük játszani a gyerekeket. Stabilan álló, nem borulékony grillt vegyünk, és stabilan rözítsük.

7. Biztos, ami biztos
Ha minden óvintézkedésünk ellenére megtörténik a baj, mindig legyen kéznél egy vödör víz, slag, vagy még inkább tűzoltó készülék. Utóbbiakból kimondottan konyhai tűzekre, égő olajra szabott berendezés is kapható.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr945254188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása