Szezonindító grillkalauz

Bifidus Címkék: gasztro kert sütés kerti grill bbq kerti sütés barbecue faszén gáz grill faszenes elektromos grill2013.04.19. 08:02

Berobbant a tavasz. Sokáig kellett várni de végül megjött, ami nem csak krónikus napfény- de hónapok óta fokozódó grillmegvonási tüneteinket is enyhítheti. Bár lehet még korai egy egész vasárnapot a kertben, vagy a teraszon tölteni, ha felkészülten akarunk nekivágni a ropogós finomságoknak ideje néhány előkészületet tennünk. Vegyük például sorra, hogy kinek, miylen grillsütőt ajánlunk.

Három alaptípust különböztethetünk meg, elsősorban működési elvük szerint. Szén, gáz, és elektromos. Menjünk sorban.

Faszenes Grill

Itthon a kisebb „hipermarketes” faszenes grillek a legnépszerűbbek, hiszen ezeket már 10 ezer forint körül be lehet szerezni, azonban ezen kategórián belül is rengeteg méret, típus és árkategória közül válogathatunk. Tény ugyan, hogy a legolcsóbb darabokon is ki lehet sütni pár kiló csirkemellet, vagy zöldségeket, de ezek a vékony lemezből hajlított ufók ritkán élnek meg több szezont. Léteznek ezzel szemben öntöttvas, vagy hő visszaverő kerámiaréteggel bevont, lehajtható fedelű csúcskategóriás berendezések is, melyekben akár egész csirkéket, vagy oldalasokat is süthetünk.

grill-wallpaper.jpg

Kinek ajánljuk

• Aki szerint csak az igazi füstölt faszenes ízzel lehet teljes a grillezés élménye.

• Akinek kevés helye van a grillezésre, illetve a készülék téli tárolására.

• Aki nem mindig a kert ugyanazon pontján, vagy akár az otthontól messze is szeretne sütni.

• Aki nagyobb összejöveteleken szokott sütni, ahol szükség van a nagyobb sütőfelülethez.

• Kezdőknek: aki most ismerkedik a grillezéssel és nem akar rögtön több tízezer forintos berendezést vásárolni.

Kinek nem ajánljuk

• A türelmetleneknek: a fa brikett vagy faszén megfelelő hőmérsékletre izzása legalább 30 perc.

• Bizonytalanoknak: akik pontosan szeretnék tudni a sütő hőfokát, nem akarnak kísérletezni.

Gáz grill

Áruk miatt nehezen veszik fel a versenyt de a kereskedők akcióinak hála mégis egyre népszerűbbek a gáztüzelésű grillek. Ha szerencsénk van, vagy jobban utánajárunk néhány tízezer forintért több lángfejes, biztonságos palackos készüléket is beszerezhetünk. Mindenképp olyan modellt keressünk, amiben a palack tárolása, lehetőleg rejtett helyen megoldott. Persze ha a terasz egy fix helyére keresünk sütőt választhatunk vezetékes berendezést is, ez sem rejt nagyobb kockázatot.

broil-king-bbq.jpg

Kinek ajánljuk

• Aki biztosra akar menni: a gázos grillek többségében több, akár 3-4 láng is lehet, melyeket mind külön külön szabályozhatunk.  Pontosan beállíthatjuk a hőfokot, így gyakorlatilag egy profi kültéri tűzhellyel van dolgunk.  

• Akinek nagy helye van: ezek sütők rendszerint nagyobb testűek, ellenben számos tároló- és tálalófelülettel, előkészítőpulttal gazdagabbak.

• Rendszeresen grillezőknek: ezeknek a grilleknek az összeállítása több óás feladat is lehet, súlyuk lényegesen nagyobb, ezért érdemes a nyár elején kijelölni a sütőalkalmatosság helyét, és azt mév közben nem nagyon változtatni.

Kinek nem ajánljuk

• Aki ragaszkodik a faszenes grill hangulatához és ízvilágához, a húslevekben gazdag grillszeletek elkészítéséhez

• Aki nem szereti a bonyolultabb karbantartást igénylő alkatrészeket tisztogatni.

• Aki szívesebben cipel pár kilós faszenes kartonzacskókat, mint nagy és nehéz gázpalackot.

Elektromos grill

Szintén rohamosan terjednek az elektromos grillek. Ebben talán magának a grillezés egyre népszerűbbé válásának van szerepe: olyanok is odakint szeretnének sütni akiknek adott esetben csak egy erkély áll rendelkezésükre. Tény, hogy ezek a kistestű sütők akár egy asztalon is elférnek, és a felsőszomszédot se füstöljük ki velük. Elektronikai cikkekről lévén szót ezeknél a legkönnyebb bóvlikba belefutni, így vásárláskor legyünk körültekintőek!

electric-grill.jpg

Kinek ajánljuk

• Tisztaságmániásoknak: ezzel a típussal van a legkevesebb baj. Nem füstöl, nem koszol, nem hamuzza össze az ételeket.

• Hirtelenkedőknek: ha van otthon sütnivalónk, és a villanyszámlánkat is rendesen fizetjük bármikor elkezdhetünk sütni. Csak bedugjuk és pár perc múlva már pirulhatnak is a finomságok, nem igényel semmilyen előkészítést.

• Kert nélkülieknek: néhány alapvető előírást betartva ezeket a készülékeket akár odabent is használhatjuk.

• Helyszűkében lévőknek: használat közben, majd a tárolóban is ezek foglalják a legkevesebb helyet.

Kinek nem ajánljuk

• Takarékosaknak: sajnos meglehetősen sok energiát fogyasztanak, igaz, ha csak évente pár hétvégén használjuk őket, ez nem borzasztó nagy költség.

• Aki ragaszkodik a faszenes grill hangulatához és ízvilágához, a húslevekben gazdag grillszeletek elkészítéséhez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr615231252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása