Az Európai Év Fája

Bifidus Címkék: európai verseny fa év fája tree of the year2013.02.19. 07:58

Korábban egy négyrészes sorozatban mutattuk be Az Év Fája verseny magyar döntőseit (1, 2, 3, 4). 13 önmagában is csodás fa nagyszerű, több évtizedes történetekkel felvértezve vívott egymással a közönség szavazataiért. A győztes végül az egri termálfürdő területén élő keleti platánfa lett, melyet nagy valószínűséggel Eszterházy Károly püspöksége idején ültettek.

Az öreg platán most azonban újabb megmérettetésen vesz részt. Öt társával együtt indul az Európai Év Fája címért. Bár olvasóink többsége biztosan a magyar nevezőre szavaz, mi a jó modor kedvéért bemutatjuk az ellenfeleket is. ;)

1_main.jpg1. A Nové Dvory fasor hársfája (Csehország)

A hársfa egy Dél Morvaországi, 57 fából álló fasor legidősebb tagja. A fasor egykor a Blansek várától Blanskóig tartó utat szegélyezte. Felújítását 3 diák kezdeményezte 2010-ben, melynek hála a több száz éves fák sarjaiból megkezdték a fasor újratelepítését.

bulgár.jpg2. Glushniki eper és diófák (Bulgária)

A bolgárok csoportban indulnak: két dió- és egy eperfa száll versenybe. A fák egy egykor Rómába vezető út kezdőpontját jelölték, és az azóta eltelt évszázadok alatt többek közt, bulgár szabadságharcosoknak nyújtottak menedéket.

szlovák.jpg3. Komjaticei platán (Szlovákia)

A Nyitrán élő monstrum állítólag egy Európa hét legnagyobb élőlénye közül. Az egykori Grassalkovich palota kertjében áll, immár 140 éve.

ír.jpg4. Tölgykirály (Írország)

A szigetország nevezője nem csak nagyon öreg (min. 400 éves) és hatalmas, de varázslatos képességeket is tulajdonítanak neki.  A mítosz szerint ha egy ág letörik a fáról, valaki meghal a Charleville-t birtokló Hutton-Bury családból. A legenda 1963-ban sajnos beigazolódott. Ekkor egy villám ütött a fába, és pár hétre rá elhunyt Charles Hutton-Bury ezredes.

34242.jpg5. Kozy platánfája (Lengyelország)

A több mint 200 éves fa szépségét különlegesen szimmetrikus lombjának köszönheti. Igazi összetartó ereje a sziléziai közösségnek, koncerteket, sportmeccseket és randevúkat szerveznek alatta…

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr735086881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.20. 10:34:53

szavaztam is, pedig az ír is jól néz ki! ;)
süti beállítások módosítása