Hurrá gesztenye!
Miss Daisy sofőrje
2011.11.18. 07:05
Közeleg a tél, amit én igen csak sérelmezek. A téli sportokat nem gyakorlom, a sötétet és a hideget, pedig ki nem állhatom. Két dolog azonban még is csak némi örömet nyújt ebben az időszakban: a forralt bor és a sült gesztenye. Ez utóbbit igen gyakran fogyasztjuk, mivel a börzsönyi házunk kertjében egy hatalmas gesztenye fa áll.
Mint tudhatjátok, nálunk komoly viták tudnak kialakulni mind kertészeti, mind gasztronómiai kérdésekben. A gesztenye sütés is szenzitív kérdés. Addig nincs is semmi gond, amíg a hőmérsékleti viszonyok lehetővé teszik a szabadban való foglalatoskodást. Előkapjuk a faszén sütőt, a szokásos módon izzítjuk a faszént. Majd a rácsra alufólia és arra a bevagdosott gesztenye.
A problémázás, természetesen a legjobb eredmény érdekében, akkor indul, amikor a tűzhely sütőjét kell erre a célra hasznosítani. Két pontosabban három állásponton lévő csapat próbálja meggyőzni az ellenfeleket a maga igazáról.
Az első szerint, vízbe kell tenni a gesztenyét nagyjából félórára, majd bevagdosni, utána irány a sütő. A másik álláspont: pontosan ezt kell tenni, de előbb vagdosni, aztán vízezni. Én nem szeretem túlgondolni a dolgokat, ezért én simán bevagdosom, majd sütőbe a gesztenyével és utána fogyasztom is.
Ti hogy sütitek a gesztenyét?