Pipacsbeszéd

Miss Daisy 2011.06.05. 09:50

A minap a budapesti Fény utcai piacon a fenti virágárusoknál vettem egy nagy csokor pipacsot a kedvenc idős nénimtől. Imádom. Imádta mindenki, aki látta. A néni figyelmeztetett, 1 napon belül elhervad, de higgyem el, megéri az árát (300 forint).

Lakásom, amely egész nap telibe kapja a napot, nos, az maga az oázis a növények számára. Minden él, virul, burjánzik, halottnak hitt növények jönnek vissza az életbe, olyan a klíma, hogy rövid időn belül az összes növényemet nagyobb és nagyobb kaspóba kell ültetni, mert úgy meglódulnak a növésben. Öröm nézni.

Nos, a pipacs, amelyet a képen is láttok, egy egész hétig bírta. Kedvem lett ültetni, de hogy lehet? Hogy lehet a kertben is megidézni a növényt, amelynek gyakorlatilag országos lefedettsége van, de a kertekben mégis ritkán látni. Ma erre keressük a választ.

A helyzet az, hogy a pipacs gyomnövényként van elkönyvelve Magyarországon. Törékeny szár-és virágszerkezete miatt, illetve, mert rövid ideig pompázik, nem kedvelt a kertekben. Kerti növénynek ritkán ültetik; ha mégis, ilyenkor magról szaporítható. Terméséből a szél rázza ki a magokat. Ezt a látványt, amit Sopron környékén éltem meg a minap és kaptam lencsevégre, nehéz megidézni saját kertünkben.

A pipacs dísz változatát elültetve jobban jársz. Ennek magját tavasszal vagy ősszel kell elvetni. Júniusban két-három hétig is folyamatosan nyílnak a virágok, majd a magokat a növény szétszórja így jövőre is újra hajtanak kertben.

Gyönyörű, romantikus vagy vidéki stílusú kertet hozhatsz létre, ha a díszmák és a díszpipacs mellé búzavirágot, szarkalábat, és körömvirágot is ültetsz. Gyönyörű lesz. A pipacsmezőért már az Óz a nagy varázslóban is rajongott a szereplőgárda, állítólag bódító hatású, a közelében könnyű bealudni. Zárszóként álljon itt a híres dal az Ózból.

Ha tetszett a poszt és szeretsz hobbikertészkedni, csatlakozz hozzánk a Facebookon. Ideklikk.

 

Fotó: Miss Daisy, Flickr/Indafotó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr972950564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piros pipacs 2011.06.05. 19:41:02

Milyen szép a piros pipacs!!!

hörgőszelep (törölt) 2011.06.05. 20:57:29

Meg kell várni míg a gubó beérik, magot szedni és szétszórni. Ennyi az egész, a természet is így csinálja.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.06.05. 21:15:15

Nekünk sokszirmú díszpipacsunk van a kertben, de a mezeit én is jobban kedvelem. Önuralomra tanít, mert szívem szerint én is hatalmas csokrot vinnék belőle haza, de tudom, hogy csak órákig maradna meg, és hogy sokkal szebb a réten. Jellemformáló növény :D :D

Mucok 2011.06.05. 22:30:58

nahát! minden blog hajszálra ugyanazt a pipacsmezőt fotózta :)

otthonedes.blog.hu/2011/06/04/a_videk_ize_es_egyeb_ajanlatok

na meg a kedvencnénis sztorit is olvastam pár napja mar, nem emlékszem, hol.

Egyébként nálunk (Bécs) az utcán az épülő virágágyásokban sokszor meghagyják a romtalajban élő flórát első nyárra. Így jártunk mi is a mi utcánkban idén nyáron, így tele van minden fehér libatoppal, pipaccsal, repcével, szarkalábbal, stb.

Miss Daisy 2011.06.05. 22:46:04

@Mucok: ahol ezeket olvastad, én írom azokat a blogokat is. Egyszerűen ezt muszáj látnia minden közönségnek :)

Goompah 2011.06.05. 23:10:39

Áh, én is nagyon szeretem a pipacsot. Kiskoromban még nagymamám mutatta, hogy ha a pipacs szirmait lefelé hajtjuk, akkor a virág úgy néz ki, mint egy piros szoknyás táncosnő.

VLADISZLAV 2011.06.06. 03:02:14

Fontos, hogy a pipacs minden része mérgező! Ugyanígy mérgező az aranyeső is, nem kéne őket a lakásba bevinni.

galagonya 2011.06.06. 06:51:07

Ezeke nem mindenhol látható pipacsok.
tarjanikepek.hu/?p=3248

Itt pedig tavalyról
tarjanikepek.hu/?p=2635
süti beállítások módosítása