Jó ebédhez gaz!
Miss Daisy sofőrje
Címkék: pitypang csalán gyomok betakarítás bársonyvirág porcsin2011.06.16. 19:10
A kertészeti szezon kezdetével elindult a gyomok és a haszonnövények küzdelme is. Folyamatos versenyben vannak a tápanyagokért, a vízért és a napfényért. Azt tudtad, hogy van néhány gyomnövény, mely jóízű, ezen felül gyógyhatása is van? Néhányat bemutatunk most közülük, ám mielőtt feltálalnád salátaként, győzödj meg róla, hogy biztosan jól azonosítottad őket!
Bojtorján (bogáncs): most ne az együttesre gondolj, hanem arra, ami az árok szélén is nő. Friss hajtásait zöldségként használhatod, ahogy Japánban, Koreában, Olaszorszában és Portugáliában is teszik. Szárított gyökerét, pedig vértisztító, vizelethajtó és izzasztószerként hasznosíthatod.
Pitypang: Mindenki tudja, hogy néz ki, de azt kevesen, hogy ehető. A levele enyhén kesernyés és magas a vas tartalma. Vegyes salátához keverve nagyon finom. Ha türelmes típus lennél vagy egy komoly pitypang telepre bukkannál, akkor még bort is készíthetsz a virágából.
Csalán: Ez egy igen kellemetlen fajta, akit csípett már meg csalán, nem vitatja az állítást. Enyhítő körülmény, hogy magas a C-vitamin és az ásványianyag tartalma. Remek tea és leves főzhető belőle. Betakarítása csak védőöltözetben javallott!
Bársonyvirág vagy disznóparaj: Az inkák alapvető élelmiszere volt valamikor. Magas a K, a B6, a kalcium és vas tartalma. Levelei, magjai - melyek remek fehérje források - sőt még az érett gyökerei is felhasználhatók a főzéshez.
(Kövér) Porcsin: Állítólag Mahatma Ghandi kedvenc étele volt. A levele, a szára és a virága is ehető. Nyersen és főzve is fogyasztható íze leginkább a spenótéhoz hasonlít. A növények között a legmagasabb a az omega-3 zsírsav tartalma, olyan magas, mint a halolajé.
Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Szomszéd kertje közösségéhez a Facebookon.
Képek: itt, itt, itt, itt, és itt.