Jó ebédhez gaz!

Miss Daisy sofőrje Címkék: pitypang csalán gyomok betakarítás bársonyvirág porcsin2011.06.16. 19:10

A kertészeti szezon kezdetével elindult a gyomok és a haszonnövények küzdelme is. Folyamatos versenyben vannak a tápanyagokért, a vízért és a napfényért. Azt tudtad, hogy van néhány gyomnövény, mely jóízű, ezen felül gyógyhatása is van? Néhányat bemutatunk most közülük, ám mielőtt feltálalnád salátaként, győzödj meg róla, hogy biztosan jól azonosítottad őket! 

Bojtorján (bogáncs): most ne az együttesre gondolj, hanem arra, ami az árok szélén is nő. Friss hajtásait zöldségként használhatod, ahogy Japánban, Koreában, Olaszorszában és Portugáliában is teszik. Szárított gyökerét, pedig vértisztító, vizelethajtó és izzasztószerként hasznosíthatod.

Pitypang: Mindenki tudja, hogy néz ki, de azt kevesen, hogy ehető. A levele enyhén kesernyés és magas a vas tartalma. Vegyes salátához keverve nagyon finom. Ha türelmes típus lennél vagy egy komoly pitypang telepre bukkannál, akkor még bort is készíthetsz a virágából. 

Csalán: Ez egy igen kellemetlen fajta, akit csípett már meg csalán, nem vitatja az állítást. Enyhítő körülmény, hogy magas a C-vitamin és az ásványianyag tartalma. Remek tea és leves főzhető belőle. Betakarítása csak védőöltözetben javallott! 

Bársonyvirág vagy disznóparaj: Az inkák alapvető élelmiszere volt valamikor. Magas a K, a B6, a kalcium és vas tartalma. Levelei, magjai - melyek remek fehérje források - sőt még az érett gyökerei is felhasználhatók a főzéshez.

(Kövér) Porcsin: Állítólag Mahatma Ghandi kedvenc étele volt. A levele, a szára és a virága is ehető. Nyersen és főzve is fogyasztható íze leginkább a spenótéhoz hasonlít. A növények között a legmagasabb a az omega-3 zsírsav tartalma, olyan magas, mint a halolajé. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Szomszéd kertje közösségéhez a Facebookon.

Képek: itt, itt, itt, itt, és itt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr992973867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csroli 2011.06.17. 22:12:27

Én már ettem pitypangot, de nem volt túl jó íze. Viszont a bora mostanában kezd beérni. Tavaly egy kisebb zsáknyi virágból csináltuk meg az alapját. Kb 4 literhez volt elég.

Egyébként ha már vadvirág és ehető, akkor érdemes a fűszernövényeket is megismerni:
novenyhatarozo.info/cikk/A+term%C3%A9szet+%C3%ADzei

bobbafet 2011.06.17. 22:46:28

Meglepő, de a porcsin tényleg finom. Leforrázva, kihűlve, citromlével-olívaolajjal meghintve.

bobbafet 2011.06.17. 22:47:30

És a csalánleves se rossz... Kb. úgy kell elkészíteni mint a sóskát.

dzseszika 2011.06.17. 23:39:44

Tudja-e valaki, hogy ezeknek a növényeknek mennyi a K vitamin tartalma?

miszisz 2011.06.18. 01:30:07

És mi van a madársóskával? A fiam ha meglátja az erdőben csak ugy legeli, nagyi mutatta meg neki hogy ehető, azóta felismeri. Ahol élek itt lehet a zöldségesnél kapni gyönyörű pittypang levelet salátához.
Anyu mindig azt mondta hogy csak az a gyom a kertben aminek az ember nem ismeri fel a hasznát. :-) Itt pld lehet pittypangot is kapni cserepeset a kertészti boltban :-)

bagamoyo 2011.06.18. 06:08:49

Jó poszt, jó lenne ha bővebben hallanánk a témáról..

mithrandir 2011.06.18. 08:08:25

@csroli:

És hogyan készítetted el? A virág(zat)ban önmagában sem kellő mennyíségű víz, sem elég cukor nincs az erjesztéshez.

csroli 2011.06.18. 10:04:35

@mithrandir: valamennyi azért van benne. Narancs levével és citromhéjjal kell felturbózni hogy jó legyen.

gromit 2011.06.18. 10:21:42

az olaszok szenzaciosan finom toltott tesztat csinalnak csalanbol. a fiatal leveleket kell hozza leszedni, lehetoleg gumikesztyuben.

a pitypangon viszont anno, mikor eloszor hallottam, h salatanak jo, meglepodtem, nekem azt mondtak gyerekkoromban, h a szaraban levo feher trutyi mergezo. :)
süti beállítások módosítása