Árnyék fagy: dermesztően szép jelenség

Bifidus Címkék: fotó tél természet hajnal árnyék fagy dér frost shadow2013.03.02. 08:11

A téltől való búcsúzásként, egy gyönyörű és ritka természeti jelenségre szeretnénk felhívni a figyelmetek. Élőben még sosem találkoztunk vele, így nekünk legalábbis izgalmas újdonság volt a képek látványa.

frost-shadows-4.jpg

A képeken azok a kora reggeli pillanatok láthatók, amikor a deresre fagyott földet először éri a nap melege. Már ahol éri. Itt a napsugarak azonnal felolvasztják a deret, az árnyékos helyeken azonban még ideig-óráig megmarad a fehér jégtakaró.

frost-shadows-5.jpg

Hegyvidékek északi és déli oldalain gyakran tapasztalni ilyet, ez nem is számít különleges látványnak. Azonban, kisebb tereptárgyak, padok, fák, háztetők árnyékai is képesek ilyen különleges rajzolatok létrehozására, sokkal látványosabb végeredménnyel.

4743804003_522a7b78e1_b.jpg

Úgy sejtjük igen különleges hőmérsékleti viszonyok kellenek az árnyék fagy kialakulásához, de nem igen találtunk arra vonatkozó adatot, hogy mik az ideális feltételek.

frost-shadows-6.jpg

Az biztos, hogy a legkülönlegesebb formáknak csak percekig lehetünk szemtanúi, így egy-egy jó kép elkészítéséhez, sok türelem és tapasztalat kell.

 frost-shadows-1.jpg

frost-shadows-7.jpg
frost-shadows-2.jpg

frost-shadows-3.jpg

via Archieli

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr815111433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása