A 10 legszebb oázis

Bifidus Címkék: kína utazás peru tunézia brazília marokkó omán líbia sivatag oázis szahara szaúd arábia úticél2013.02.25. 08:01

Bár a természet rengeteg zord helyet hoz létre, melyek szinte minden élőlány számára lakhatatlan területeket alkotnak, a legtöbbször ad egy kis esélyt az életre. A sivatagok vitathatatlanul ilyenek, azonban csodával határos módon az élet itt is utat tör magának. Oázisok a világ legtöbb sivatagában találhatók, esők által létrejött tavak, vagy földalatti folyók mentén kialakult vízforrásoknál. Összegyűjtöttük a legszebbek.

1. Ubari Oasis, Líbia

ubari.jpgubari2.jpg

A Szahara közepén fekszik a líbiai Wadi al Hayaa körzet fővárosa Ubari, mely mesés hely a homokdűnék közt. Bár a tavak vize sós, mégis virágzó élet, kereskedelmi központ alakult ki körülöttük.

2. Gaberoun, Líbia

Gaberoun-lake.jpggarbroun.jpg

A nagy tavat körülölelő oázist a beduinok népesítették be. Ma sajnos lakossága és a víz mennyisége is folyamatosan csökken.

3. Huacachina, Peru

oasis-huacachina_14.jpg

A délnyugat perui Ica tartományban található Huacachina tavát a legenda szerint egy fürdőzés közben rajtakapott fiatal hercegnő teremtette, aki mikor meglesték, ijedtségében mindent, így a vizet is hátrahagyta. A képeket látva hálásak lehetünk a mítoszban szereplő kíváncsiskodó vadásznak...

4. Turpan, Kína

turpan.jpgAz eddigieknél lényegesen nagyobb a 250 ezer lakosú Turpan, mely az északnyugat kínai Turpan prefektúrában található és magas homokfalak közé van beszorítva.

5. Lençóis Maranhenses Nemzeti Park, Brazília

789px-Lencois_Maranhenses_7.jpglencoismaranhenses3.JPG

A brazil nemzeti park homokdűnéi közti apró völgyeket minden esős évszakban a lehulló csapadék tölti fel, hogy egyéb vízforrás híján az év maradék részében szinte teljesen kiszáradjanak.  Évszázadok óta ismétlődik a körforgás, meseszép eredménnyel.

6. Chebika, Tunézia

Chebika-Oasis,-Tunisia.jpgtusken2.jpg

 

A sci-fi rajongóknak ismerős lehet a név, bár eredetileg Tatuinként ismerte meg a nagyvilág ezt a tájat. Bizony, itt forgatták a Star Wars sivatagi bolygón játszódó részeit.

7. Tinghir, Marokkó

800px-Tinghir_large.jpg

Az atlasz hegység csúcsai közt, 1400 méteres magasságban terül el Tinghir városa. A környéken ritkán van eső, az oázisnak hála azonban mégis virágozhat itt az élet: a pálmák árnyékában 36 ezer ember él.

8. Qatif, Szaúd-Arábia

qatif.jpgA hatalmas arab ország keleti partján, az perzsa öbölnél fekszik Qatif, mely ie. 3500 óta lakott terület. Évszázadokon keresztül a legjelentősebb kereskedő város volt, melyről ma is számtalan emlék, többek közt a képen látható kastély is tanúskodik.

9. Nakhl Erőd, Omán

Nakhl Fort.jpg1280px-Nakhal_Fort_(3).jpg

Az ománi erődöt, a szikla alatt fekvő oázis védelmére építették. Mivel az alapjául szolgáló kőtömeg szabálytalan formájú, az építmény falainak is szokatlan a vonalvezetése, az eredmény azonban így is nagyon látványos.

10. Yueyaquan tó, Kína

Yueyaquan Dunhuang_2_tour.jpggansu_dunhuang_Crescent_Lake_e2.jpgA góbi sivatag hatalmas homokdűnéi közt lapul utolsó, legkisebb oázisunk. Az alig párezer négyzetméteres tavacska az előző évszázad második felében folyamatosan zsugorodott, de ezt a kilencvenes években sikerült megfékezni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr485098539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bifidus 2013.02.25. 15:16:53

@doggfather: Hát az a legkülönlegesebb, az biztos!
süti beállítások módosítása