Nagy hólapátteszt

Bifidus Címkék: teszt tél hólapát2013.01.17. 08:03

A mai történet valójában tavaly télen kezdődik, amikor is a benzinkútnál vásárolt noname hólapátom a megroggyant a már nem friss, kissé nedves, összetömörödött hó súlya alatt. Persze az én hibám, hiszen nem kellene a havat emelgetni, csak odébb tolni (így érvelt a derekam is), de a baj megtörtént. Szerencsére az volt tavaly az utolsó hó, azt a keveset meg megoldottam törött lapáttal is, de elhatároztam, hogy az új szezont egy minőségi lapáttal kezdem.

Természetesen nem így történt… Csak hétfői nagy havazás után kaptam észbe, így szerdán ellátogattam a kőbányai Oázisba, hátha találok valami jó darabot. Bár lehet, hogy idén nem lesz még egyszer ekkora hó, a lapát nem romlandó, és remélem pár évig szolgálni fog. Nem volt könnyű a választás de végül sikerült. A kép után mutatom, hogyan. A választék

Azon természetesen nem nagyon lepődtem meg, hogy vagy tízféle lapát kapható, de, hogy ezek mennyire különböznek azon igen. Az egyszerűség kedvéért két kategóriára osztom a lapátokat, kicsire és nagyra. A Kisebbeket divatosan hívhatjuk mobilnak is, hiszen ezek leginkább arra alkalmasak, hogy a csomagtartóba dobva minden szorult helyzetből kilapátolhassuk velük magunkat. Velük kezdem hát.

Kicsik 12.jpg

A kicsik közül a legnagyobb egy lengyel versenyző, mely megtévesztésből piros-fehér helyett kék-natúr fa színbe öltözött. Ez volt a legkevésbé szimpatikus darab, hiszen épphogy befér a kicsi kategóriába, és lapátja elég puhának tűnő műanyagból volt. Ezt kompenzálta, hogy csapán 1000 forintba került, és nyelén kényelmes markolat található, ami a következő versenyzőről nem jelenthető ki ilyen egyértelműen. A szintén fanyelű ’Smart’ markolatától eltekintve a jó választásnak tűnt. Lapátja elég nagy, nyele elég rövid, hogy mobilnak nevezhessük és 1490-es ára is barátinak mondható, ha kis lapát kellett volna, biztos őt viszem haza. Ne feledkezzünk meg azonban a kategória Mercedeséről sem. A fém nyelű, fém lapátú mini Fiskars igazán első osztályú darab, ha komolyan fenyeget minket a veszély, hogy autónkkal elakadunk, érdemes 7200-at beruházni rá, mert ez biztos nem hagy cserben minket.

Nagyok

A nagyok kategóriájában 4 versenyző indul. Innen rögtön kiejteném a fém él nélküli, és érdes fanyelű versenyzőt, a 2000 forint alatti árkategória egyetlen képviselőjét.  Szintén kiesik nálam a keskenyebb lapátú Fiskars is, Bár ez tízezerért elég jó áré-érték arányúnak tűnt, a lapát magas oldalfala és keskenysége miatt úgy gondolom magasabb hó elkotrására lett kialakítva, nálunk meg csak 2 évente esik egyszerre 20 centinél több. A döntőt így a kék Bradas és a hagyományos Fiskars vívta meg. Mindkettő fém nyelű, mindkettő lapátja fém élvédővel volt ellátva, ami szerintem elengedhetetlen.  A legszembetűnőbb különbség a háromszoros árkülönbség, a kékek javára. Ez 4200, míg a narancs csoda 14890 forint volt. Ami miatt végül a komolyabb beruházás mellett döntöttem az, hogy a lapát formája jobbnak, anyaga kissé tartósabbnak tűnt. A markolat sokkal kényelmesebb, a lapát súlya pedig bár nem sokkal, de kisebb. Valamint természetesen a márkanév is közrejátszott, nem tartom magam sznobnak, de a Fiskarssal eddig is jó élményeim voltak, remélem, ezután sem kell csalódnom bennük.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr785021616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása