Az ősz kincsei: a füge
Miss Daisy
2012.09.18. 07:00
Az ősz egyik legédesebb gyümölcse a füge, ami ilyenkor másodjára hoz termést az évben. Szerencsére idehaza is megterem. Lelőhelye a Rózsadombon a Gül baba türbéje, de a Lukács Fürdő szomszédságában is van néhány szabadon dézsmálható fa. Akinek pedig szerencséje van, a kertjében is megterem ez a mediterrán finomság.
Mennyei eledel. Önmagában is ehető, de jól harmonizál mediterrán sonkákkal, sajtokkal. Leszedni érett állapotban érdemes, amikor a gyümölcs külseje, pirosas-lilás, állagra puha, ízre mézédes, cukor és rosttartalma meglehetősen magas. Hamar meg kell enni, hűtőben is csak rövid ideig tárolható.
Feldolgozása a rövid idejű eltarthatóság miatt a mediterráneumban hamar megkezdődik: szárítják aszalt gyümölcsnek, de készítenek bort, illetve pálinkát is belőle.
Eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában. Fő termőhelyei jelenleg Franciaországban, Spanyolországban, Törökországban, Kaliforniában vannak.
Ha megpróbálkoznál a termesztésével, tudd, hogy féltrópusi növény, szereti a napos, szélvédett helyet, a déli házfalak előtti sütkérezést, ekkor a telepítés utáni 3-4. évben hoz termést. Jó talajban - a trágyázásért és a gyomtalanításért, szárazságban a vízért hálás - 3-4 méteres bokrot kapunk serleg forma levelekkel (lásd a képen).
Bálint gazda azt tanácsolja, kétéves, gyökeres növényeket ültessünk, mert ezek erednek meg a legbiztosabban. Az őszi ültetésű csemetéket a siker érdekében alaposan öntözzük be és kupacoljuk fel földdel és várjuk a termést.
Hosszú, napos nyárban második körös termésre is számíthatunk. A hosszú, napos nyár megvolt, élvezd hát a mögöttünk álló évszak gyümölcsét, ezúttal füge formájában. Ha pedig nincs mit szüretelni, ültess egy fügefát!
Képek: Pinterest, Miss Daisy