Ehető virágok

Miss Daisy sofőrje Címkék: ehető virágok divino borbár2012.04.17. 07:00

Tavasszal adott a kérdés: mit ültessünk a kertbe? Valami szépet vagy valami ehetőt? Ha a terület nagysága adott és általában túl kicsi a terveinkhez képest, a problémát orvosolhatjuk egy elegáns megoldással: ültessünk ehető virágokat. Elsőre sokan meghökkentek a gondolattól, pedig igen elterjedt a világban. Gondolj csak az olasz konyhára, ahol például a tökvirágot előszeretettel használják, vagy az indiaira, ahol egyenesen rózsaszirmok kerülnek az ételbe.

Van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Először is, hogy a virágárusnál vagy kertészetekben vásárolt virágokat nem fogyasztásra szánták. Ugyanez vonatkozik az útszélen vagy parkokban található virágokra. Tehát, ha virágevésen gondolkozol, inkább saját termesztésű vagy direkt étkezésre szánt példányokkal kísérletezz. Csak a szirmokat használd, a termőt és a porzót távolítsd el. Ha esetleg allergiás vagy (bármire is), akkor óvatosan és fokozatosan vezesd be az étrendedbe a virágevést. 

És akkor most jöjjön egy kis ízelítő az ehető virágokból: A tulipán, íze leginkább az uborkáéhoz hasonlít.  A sásliliom íze a friss salátára emlékeztet majd, enyhe gesztenyés beütéssel. A szegfűszeg aromájára hasonlít a szegfű. Ehető továbbá a hagymafélék - a póré-, a metélő-, a fokhagyma, a snidling - virága. Az édes borsra emlékeztet a sarkantyúvirág. Fogyasztahtó mindezeken túl a széles ízskálán mozgó rózsa, a zöldalmástól a szamócásig (az alsó fehér részt el kell távolítani a szirmokról).

A fűszernövények közül a levendula, a koriander, a rozmaring, a zsálya, a borsikafű, a kakkukfű és a bazsalikom virága is ehető, emellett a pikánsan kesernyés krizantém és a tátika is. Az édeskések közül való a kankalin, angyalgyökér és az almavirág. Te ettél már virágot? Mi igen, a képen látható darabokat a budapesti DiVino borbárban fogyasztottuk el. Ha az ízeket nem is sikerült minden esetben definiálni, az ehető virágok arra jók, hogy feldobd színekkel a tányérodon lévő ételt.

Ha te is ettél már virágot, tapasztalatodat kommentben várjuk. Ha tetszett a poszt, csatlakozz A szomszéd kertje közösségéhez. Ehhez klikk ide.

Képek: Miss Daisy

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr944455138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása