Yosemite Nemzeti Park

Miss Daisy sofőrje 2012.03.07. 14:10

A nemzeti parkok iránti vonzódásom gyerekkoromban, a Maci Laci rajzfilmekkel kezdődött. Ugyanis a folyamatosan a piknik kosarak megszerzésén ügyködő Maci Laci és kis barátja, Bubu mindketten a kedvenceim közé tartoztak. Azóta jónéhány nemzeti parkban jártam, azonban egy még mindig várat magára. Ez pedig nem más, mint a Yosemite Nemzeti Park.

De mit is kell tudni a parkról, mely 1890-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt? A Kaliforniában található természetvédelmi terület, mintegy 3000 négyzetkilométeren terül el és már 1864-ben védetté nyilvánította Abraham Lincoln. A park nem cáfol rá a nevére - yosemite indián eredetű szó, jelentése: medve -  Maci Lacival ugyan nem találkozhatunk, de igazi medvével igen. Éppen ezért, nem is nagyon javasolják, hogy a kijelölt területeken kívül verjük fel a sátrunkat és töltsük el az éjszakát. Persze nem ők az egyedüli erdőlakók, hiúzzal, mormotával, rókával, szarvasokkal,  vastagszarvú vadjuhokkal és kígyókkal is találkozhatunk, illetve sólymokat, baglyokat is megfigyelhetünk. 

A medvekedvelőkön kívül, a földtani ritkaságok iránt érdeklődöknek is számos meglepetést tartogat a nemzeti park. A terület jelentős része gránit és mindössze 5 százaléka vulkanikus kőzet. Persze a növényvilág sem elhanyagolható. A nemzeti park növényvilágának legnagyobb értéke a többszáz éves mamutfenyő állomány. A mamutfenyőkön kívül honos még errefelé a festőtölgy, a sárgafenyő és a tömjéncédrus. Összességében, minden természetbarát megtalálja a számítását, ha látogatást tesz a Yosemite Nemzeti Parkban. A személyes látogatásig, pedig egy kis képes ízelítő a park csodálatos világáról az alábbi videóban. 

Yosemite HD from Project Yosemite on Vimeo.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz A szomszéd kertje közösségéhez. Klikk ide.

Kép: innen.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr423740312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása