Téli díszítő növények: a fagyöngy

Miss Daisy 2011.12.19. 06:57

Ha karácsonyi lakásdekorációról van szó, az egyik kedvenc növényem a fagyöngy, ami tulajdonképpen egy bokor habitusú élősködő. Lombos puhafákon élő örökzöld, amely gyökereit mélyen a fába eresztve pompázik a magaslatokon.

Magját a madarak viszik egyik fáról a másikra. Télen, ha lehulott a fák levele, sokszor láthatod  a fagyönygöt gombóc formán megülni az ágak között. Hazánkban két fajtája, a fehér és a sárga honos.

Az adventi, karácsonyi díszként divatos örökzöld fehér fagyöngyöt (hívják még fakínnak, gyöngybuckónak, gyimbornak, boszorkánylábnak) előfordul a tölgyek kivételével majdnem minden lombos fán, leggyakrabban nyáron, az akácon található. Télen a csupasz fák ágain zöldellő bokrocskák impozáns látványt nyújtanak.

Az angolszász kultúrából átvett szokás fagyönygöt lógatni le a palfonról, ajtófélfáról. Csókot váltani a fagyöngy alatt annyi, mint mélyebb, szebb, meghittebb tartalmat adni a kapcsolatnak. Állítólag az itt váltott csók az örök szerelmet is elhozhatja. Így van-e vagy sem: izgalmasan hangzik...

Madárlépnek is szokás nevezni a szóban forgó növényt, mert télen a madarak megennék a bogyóit, de nem nagyon sikerül nekik, ráragad ugyanis a csőrükre. Persze, szeretnének megszabadulni a bogyótól, és a fák kérgéhez fenik a csőrüket. Ezzel valójában elültetik a fehér fagyöngyöt.

A fagyöngy dekorációs célra történő szedése meglehetősen bonyolult. A gömböcök a fák magas tartományaiban virulnak, nehezen adják magukat, begyűjtéséhez türelem, kitartás, létra és fűrész mindenképpen szükséges. Talán egyszerűbb utcai árusoktól megvenni. Ára a nehéz beszerezhetőség okán azonban meglehetősen drága.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr473474725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.12.19. 13:14:13

Gyermekkorom jutott eszembe a fagyöngyről. Még apámmal jártunk sokat az erdőkbe, mint a fűvesasszonyok....
süti beállítások módosítása