A Jókai-féle növénytáp

Miss Daisy 2011.10.09. 09:32

Mit lehet csinálni a Balatonon szezonon kívül és/vagy rossz időben? Füreden a tippünk a tavasszal megújult Jókai Mór Emlékház meglátogatása, amely 1870 és 90 között szolgált az írófejedelemnek nyári rezidenciául.

Az enteriőr típusú kiállítás az író nyári pihenőhelyén bepillantást enged Jókai mindennapjaiba.

A ház is úgy van berendezve, mintha Jókai és Laborfalvi Róza az uzsonna után csak leugrottak volna korzózni, illetve fürdőzni a rajongók szeretetében, a kulcsot viszont az ajtóban hagyták, ami kedves tőlük, ráadásul kuglófot is hagytak.

Éltem is a bepillantás lehetőségével. Az elém táruló szobák egyike egy télikert volt, hogy ne legyek nagyon offtopic, erre térnék ki részletesebben. A kertbarát függöny gyümölcsöket ábrázol, - érdekes, látványos és követendő megoldás, amennyiben van télikerted.

A növények gyönyörűek és talán azért, mert az író szavaival tápolják őket az emlékház munkatársai. Szép szavak-szép növények.

Minden cserépben egy-egy idézet olvasható valamely olyan könyvéből, ahol Jókai hosszan elmélkedett a virágokról. Sok ilyen volt, hiszen óriási kertbarát hírében állt.

A régimódi virágtartón a kertészkedés kellékei is helyet kaptak csendéletbe rendezve.

Korabeli locsolókannák.

Ez pedig egy akkori permeztező.

Ha a Balatonon jársz, érdemes megnézned a villát. Ősszel és télen csütörtöktől vasárnapig 10-18.00 között van nyitva a Honvéd utca 1-ben.

Ha tetszett a poszt, hasonló jóságokat olvashatsz nálunk. Amennyiben csatlakozol Facebook közösségünkhöz, mindig értesülsz is az új posztokról. Ehhez ideklikk.

 

Fotó: Miss Daisy/PIM

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr303288331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása