Veszélyek a kertben

Miss Daisy sofőrje Címkék: veszély méh védekezés2011.08.22. 07:00

Az van, hogy a kert is veszélyes üzem. Persze, azt mindenki tudja, hogy a metszőollóval és a különböző vegyszerekkel nem árt óvatosnak lenni. Ettől még nem kérnék a családomtól veszélyességi pótlékot a kerti munkák végzésekor. Egyébként jó fejek, mert mindig megszavazzák nekem az extra juttatást (ez általában valami "nélkülözhetetlen" kerti- vagy háztartási eszközben szokott megtestesülni). 

Na, de vissza veszélyekhez! Hogy kinek mi a legveszélyesebb az egyén függő. Én a méhektől, pontosabban a méhcsípéstől rettegek. Ezekkel a szorgos és divatosan csíkos kis lényekkel való találkozás, ugyanis heves allergiás reakciót vált ki belőlem. Hiába van kéznél az életmentő felszerelés - steril fecskendő, tűvel és a hozzátartozó kálciummal - senki nem hajlandó belém döfni tűt, ezért az incidens az ügyeletes kórházban szokott végződni.

A kis csíkos dögök elleni védekezést még nem sikerült kidolgoznom. Védőruhában nem igazán praktikus kertészkedni és füstölni sem lehet egész álló nap és a távoltartási végzés sem segít. Éppen ezért, egy-egy méh megjelenésekor, a "szégyen a futás, de hasznos" szellemében, olimpia aranyéremre jogosító sprintet nyomok a kertben, az alkalomhoz illő hanghatások kíséretében. Rettegésemet, a legjobb pr sem tudja csillapítani. Tudom, hogy hasznos kis állatok és Rumcájsz is meghitt viszonyban volt velük. Hiába, semmi sem segít.

Szóval, a méhek nem barátaim. Neked ki vagy mi a legnagyobb kerti ellenséged? És hogyan védekezel?

Képek: itt és itt.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr473157508

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vegyszer nélkül a kártevők ellen! Házi permetlé és hasznos növények 2011.08.22. 20:51:34

Ma egyre több kertész esik áldozatul a rovarirtó szerek széles választékának, és feledésbe merül a természetes biovédekezés. A biokertben nem használnak agresszív növényvédő szereket: a kertészek mindössze pár növényt hívnak s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roadrunner 2011.08.22. 19:40:59

Magadnak nem tudod beadni?

bravura 2011.08.22. 19:47:40

a méheket védeni kell, nem pedig irtani.

fda 2011.08.22. 20:05:36

Láttam olyan automata injekcióstűt, amit egy 3 éves is tud használni, csak a bőrre helyezve meg kellett nyomni. Nem kell igazítani, hogy hova szúrj a 6 centis tűvel. Ilyesmit kellene szerezned.

PrintScreen - INDA 2011.08.22. 20:35:51

A kalcium nem a legjobb ötlet, a heves reakciót csak gyorsítja, többet árt mint használ :(
El kell menni allergológushoz, vérből megnézik az ellenanyagot, ha igazolható az allergia TB támogatottan kapsz autoinjektort meg a többi szép nagy adagban beveendő tablettát.
Ha nem kimutatható, de a gyanu fennáll, felirathatod és saját zsebből megveheted.
Nekem mióta megvan egyszer sem kellett használnom :), bár a múlt héten volt riadalom, szerencsémre egy méh volt.
Én a lógós lábú ragadozóktól félek (darazsak), de futni nem futok, ahogy észrevettem sokszor én vagyok a legnyugodtabb a környezetemben. Legalábbis annak látszok.

Bocimaster 2011.08.22. 20:41:56

Nem teljesen értem a veszélyesség dolgot, mivel a méhek maguktól nem támadnak. Nálunk sok a virág, dong az egész kert a sok méhtől meg dongótól, de nem csípnek meg senkit. Persze nyilván felkészültnek kell lenned, de szerintem semmilyen extra védelemre nincs szükség.

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2011.08.22. 20:56:06

Az én legnagyobb ellenségem a kiskerti láboncsípő. Nem tudom, mi a pontosabb neve, de mindig valami piros csípéssel a lábamon végzem, ha a kertben dolgozom.

manager2008 2011.08.22. 20:57:34

Bocimaster 2011.08.22. 20:41:56
Tévedés, a méhek bizonyos esetekben támadnak. Egyébként méhcsaládtól is függ mennyire agresszív az adott populáció.
ha a hordási útvonal (egy távoli virágmező és a kaptárak közötti egyes útvonal, kb 20 méter szélességben) a kerten keresztül vezet, akkor az oda betévedő embert megtámadhatja egy egy méh, és ha kalimpál akkor sokkal több is, akár halálra is csíphetik.
Akkor nem támad ha csak szórványosan tartózkodnak a területen. Ha izzadt az ember, vagy élénk színű ruhája van vagy csapkod (kapál, stb.) akkor könnyen megtámadhatják.
A futás nem mindig használ (bár mást nem nagyon tehet) mert gyorsabbak mint az ember.
Megoldás: megnézni mi a helyzet a kertben, ha sok az átrepülő méh, akkor kihagyni a kertészkedést, vagy zárt ruhában tartózkodni a területen felkészülve az arc és a nyak lefedésére is.

taecleau 2011.08.22. 21:07:44

Gyerekkoromban a méhbe hordtuk a papírt. Semmi probléma nem volt sose. 1 Ft volt a szines kilója, 1.50 a fekete-fehér.

bertrollnok 2011.08.22. 21:30:49

Hordási útvonal? Nekem ez új.

Ha nem állok nappal a kaptárak előtti 20 méteres területre, egy darab nem jön nekem.

caymanos 2011.08.22. 21:36:23

Az van?
Aki így kezd mondatot, többnyire hazudik, vagy nagyképűsködik, de semmiképpen nem rendes ember.
Calcium pedig nem jó méhcsípésre.
@manager2008: hordáskor a méh nem támad sehogy, fingod nincs arról. amit írsz

manager2008 2011.08.22. 21:47:14

@caymanos: érdekes módon tapasztalt (ismert) méhészek mondták nekem, hogy ez a probléma, mert a területem felett fizikailag is kitűnően láthatóan tömegesen közlekedő méhek (kb. 2 méter magasságban) mindenkit veszélyeztetnek aki ebbe a sávba belekerül (5 perc alatt tuti a csípés, a jegyző nem hitte, és kapott egy találatot). Szerencsére csak egy bizonyos növény virágzásakor repülnek át rajtunk. Azt is ők mondták hogy ez fajta függő, bizonyos családok agresszívabbak. számomra is az volt eddig a tapasztalat hogy nem kell félni a méhektől, de ez a konkrét 15 kaptár életveszélyes egyedeket tartalmaz. A hatóság nem csinál semmit, hosszadalmas procedúra lenne megszüntetni ezt a gondot, pereskedés stb. Megkérdeztem igazságügyi szakértőt is, aki megerősítette amit írtam. Szóval nem nyertél...

DarthVader 2011.08.22. 22:09:51

Nálunk a szomszéd kertben van a méhészet, kb 12 kaptár. Az udvarunkon meglehetősen sok virág, főként tavasszal, amikor sovánka a táplálékuk. Plussz a nagy cseresznyefa. Virágzáskor egy hatalmas virágcsokor.
Szinte mozog az egész a méhektől. A fejem beledugom a virágzó bokorba, közéjük, és nem csípnek meg. szerintem a félelem által termelt feromonokra érzékenyek, és attól lesznek agreszivek :)
A darazsak sokkal rosszabbak, bátrabban szúrnak (hja, nekik könnyű, ők nem döglenek bele a csipésbe).
Úgyhogy a méhekkel szemben csak nyugodtan. (mondjuk, olyan gyepben, amiben lóhere is van, virágzáskor nem érdemes meztéllábalni, mert akkor tuti a csípés, én se szeretem, ha agyon akarnak taposni)

DarthVader 2011.08.22. 22:13:25

@DarthVader: jut eszembe, ugyan a vakondos post-hoz illik, de az már messze van, megvan a növénynek a neve, amely - lekopogom - beválni látszik: Euphorbia lathyris, nagy sárfű avagy vakondűző kutyatej. Vagy 15 tövet raktam le szerte, elég ellenálló, jó szárazságtűrő, és hatni látszik.

bertrollnok 2011.08.22. 23:36:56

@DarthVader: Azonosan látjuk a dolgokat... Nem vagyunk szomszédok?:)

Geccman 2011.08.23. 00:57:33

@PrintScreen - INDA:
A kalcium tényleg nem életmentő. Írass Anapent vagy Epipent (ez a két autoinjektor kapható itthon, a hírrel ellentétben egyiken sincs támogatás, viszont nem kell hozzá allergológus, bármelyik orvos felírhatja és nem kell a környezetedet sokkolni a "ki szúrja meg apát?" típusú kérdésekkel). Drága, de jó esetben csak egyszer kell megvenni, és nem kell a drámázás.

magyar bucó 2011.08.23. 06:12:08

"senki nem hajlandó belém döfni tűt, ezért az incidens az ügyeletes kórházban szokott végződni"

Aki veszélyhelyzetben nem képes beadni magának, az meg is érdemli. :)
Nem olyan nagy ügy ám beadni magadnak...

Ingerlékeny Banya 2011.08.23. 07:44:30

Én a minap a mozgó autóból ugrottam ki majdnem,mert egy zümi berepült az ablakon,aztán majdnem a fenekem alá keveredett a nagy ugrálásba.Csoda volt hogy a párom nem hajtott villanyoszlopnak.

kokog 2011.08.23. 07:55:16

@Ingerlékeny Banya: Ilyenkor érdemes megőrizni a hidegvért :-) A méh is legalább úgy meg van ijedve, mint te. Kocsival megállni, ajtót kinyitni, méhet kiengedni. (Menet közben nehéz, mert befújja a menetszél.) És közben nem csapkodni meg hadonászni, mert attól csak még jobban megijed a kis fullánkos, és még agresszívabb lesz.

Ingerlékeny Banya 2011.08.23. 08:02:31

@kokog: De én írtózom tőlük.Mindentől ami repül és zümmög.Szabályosan libabőrös leszek már a hangtól is,látványtól is.Ez egy fóbia,amit elég nehéz legyűrni.Tegnap épp a párom fenekét csípte meg egy, a sötét szobában.Ő is csapkodott,meg ordítozott is,pedig nem is a méhektől fél,hanem a pókoktól.

baliquez 2011.08.23. 08:17:26

@Ingerlékeny Banya: kolibritől is? Amúgy rámoccannak az édes parfümre, sőt az édeskés öblítővel mosott élénk színű ruhára is. Aztán morcosak hogy nincs ott kaja. Pár éve beköltözött egy komplett méhcsalád a tanyánk villanyóra-dobozába. Örült a méhész aki elvitte őket, bár kapott pár szúrást. Mondta hogy a legjobb mézgyűjtő családok általában a legagresszívebbek is. Ez igaz?

Idet 2011.08.23. 08:29:23

Konkrétan allergiás vagy a méhméregre? Mert ha csak simán félsz, nem éri meg az egész felhajtás.
Ha nyugodt maradsz, nem hadonászol meg csapkodsz, nem bántanak. Nekem még saját darazsaim is vannak, akiket etetek, felveszem őket néha az ujjamra, és soha, egy sem csípett meg.

T-5 2011.08.23. 09:34:23

@Idet: Én is azt tapasztalom, ha nyugodt vagyok, nem bántanak. De a nagy nyugalomban azért kényelmesen rá tud ülni az ember a rovarra, akkor megint csak megcsíp :)
Emlékszem, amikor mondták pici koromban, hogy ha nem bántom a darazsat, akkor ő se fog, onnantól nem volt soha problémám velük. Még 9 éves se voltam, amikor hagytam, hogy egy darázs kiszedegesse a körmöm alól az odagyűlt vattacukor-lerakódást. Ez a jó szimbiózis :)

Idet 2011.08.23. 16:16:53

@T-5: Ugye, milyen jópofa, ahogyan a hátsó lábaikkal megkapaszkodnak, az elsőkkel kitámasztanak és a rágószervükkel tépik-rágják, amit kell?
Nyáron, amikor fiaik vannak, húst adok nekik, az csodás, ahogyan letépik a falatot, megfogják és aztán elszállnak vele. Le is fényképeztem.
Egyébként, ha rám ülnél, én is csípnék...

mildi 2011.08.23. 17:33:38

darazsaink nekünk is vannak, évek óta. beköltöztek a bejárati ajtó előtti szélfogó alá, ahová bagózni járunk. ugyan nem kezesek, de marha szelídek. soha még csak egy kört se tettek a fejünk körül, az idegen darazsakat meg elhajtják. egyébként félek a darazsaktól (nagyon).
békés együttélés van.
a szomszédnak voltak régen méhei, a kasok a közös kerítés mellett voltak.semmi baj nem volt velük, ők döngicséltek, mi kapálgattunk. egyik évben szar esős tavasz volt, nem tudtak gyűjteni. kimentem tán epret szedni, és gyanús volt a hangjuk, nem a megszokott duruzsolás volt, inkább bementem. a szomszéd aszonta jól tettem, bolondak voltak, ilyenkor nekimennek az embernek.

PrintScreen - INDA 2011.09.01. 17:55:59

Festettük itt az ördögöt a falra, aztán ma csak megcsípett egy dög.
Az elsősegély után végül biztos ami biztos alapon csak a sürgősségin kötöttem ki mentővel, de nem volt komolyabb bajom, el is engedtek gyorsan :)
süti beállítások módosítása