Egy problémás növény

Miss Daisy sofőrje Címkék: paradicsom palánta2011.08.02. 14:38

Van ez a valami, amit paradicsomnak nevezünk. Elég problémás egy darab. Először is kezdjük ott, hogy már az általános iskolai környezetismeret tanárom is bajban volt vele ti. nehezen értette meg velünk: a paradicsom nem zöldég, hanem gyümölcs. Aztán itt van még az az eset, amikor perui barátom elmagyarázta, hogy náluk ez gyomnövénynek számít. De hagyjuk is a definiciós problémákat! Sokkal nagyobb gondot okoz a termesztése.

Igen sok törődést igényel. A dolog ott kezdődik, hogy a palántákat a szokásosnál mélyebbre kell ültetni, április végén. Én nem tudom, hogy a bolondos április vagy az én személyes pechem, de az ültetés tervezett napján vagy orkán erejű széllel küzdök (és szaladok a palánták után) vagy erős napsütésben izzadok (bár most lenne így). 

Ha megküzdöttél a palántázással, lehet izgulni, hogy ne fagyjanak ki, mert akkor kezdheted az egészet elölről (bizony májusban is néha fagy). A túlélőket aztán rendszeresen öntözni kell és kapálni. A nitrogénműtrágyát igen kedveli, ezt szezononként legalább kétszer igényli (palántázás után és a bogyók kezdeti fejlődési szakaszában). Ha nem akarod, hogy helyetted a kártevők egyék meg a termést, akkor a permetezés elkerülhetetlen. Persze nem akkor, amikor már kifejlődtek a bogyók. Az sem árt, ha karókat kerítesz és azzal támasztod meg a növényeket. Így, minden bogyó beérik és még koszosak sem lesznek. Mondjuk a meleg és a napsütés is sokat segít.

Lehet, hogy most azt gondoljátok: egyszerűbb megvenni a piacon. De nem, mert ott is kifog rajtunk a piros bogyó. Soha sem lehet tudni, hogy a pirosló felszín alatt valóban jó ízekre bukkanunk-e. Már pedig a vízízű paradicsomnál nincs rosszabb. És paradicsomot pedig enni kell! Te ültetsz vagy vásárolsz? Ha pedig vásárolsz, mi a titka, hogy kiszürd az ízetlen felhozatalt?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is A szomszéd kertje közösségéhez. Klikk ide.

Képek: itt, itt és itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr913116706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.peter 2011.08.02. 21:22:18

Ültetek, illetve ültettem. Bár a palánták a piacról származnak, nem saját termesztésűek. Többfélét vettünk, több eladótól, így pontosan fogalmam sincs, hogy melyik milyen fajta. A meglepetést az íz okozza: finom, meg vegyszermentes meg minden, ami kell, mégsincs az az átütő, homlokonverő paradicsomíze egyiknek se. De tényleg jó, és főleg az, hogy a saját kertünkben nőtt. Utoljára 30 éve, gyerekkoromban izgatott ennyire minden reggel, hogy mi érett be tegnap óta a kertben, szóval a paradicsomültetés nemcsak hasznos, de szórakoztató is!

Amúgy tényleg nem tudom, miért más az ízük, mint amit vártam. Szépen beérik minden darab, nem eszi meg gomba és más kártevő helyettünk, a nap is sütötte, meleg is volt rá (még egy hete), és mégsem 10/10, csak kb. 8-as a végeredmény.

Ajánljatok fajtákat, jövőre olyat veszek!

t.

mangorlo 2011.08.02. 21:30:43

én a koktélparadicsom méretre álltam rá, idén a bolivian wild nagyon bejött és a black cherry is jó. tavaly pedig a zebra. vatera, tesz vesz ott lehet ilyeneket venni

volt idén wild peru is de az már annyira vad fajta hogy nem egy nagy élmény, de kíváncsi népeknek ajánlom

magyar bucó 2011.08.02. 21:56:12

Néhány hülye hobbikertész :) igényével nem foglalkoznak a vetőmagosok, ezért ugyanazt az ízetlen szart tudod megtermelni, mint megvenni is. :(

t.peter 2011.08.02. 22:00:54

@magyar bucó: Na. pont erre vagyok kíváncsi. Mi befolyásolja egy növény ízét a fajtáján kívül? Ha létezik egyáltalán ilyen tényező, akkor az nyilván a napfény, a csapadék, a talaj minősége stb. stb., de van esetleg olyan dolog, amivel én is hozzá tudok járulni a sikerhez?

t.

t.peter 2011.08.02. 22:01:39

Vagy egyszerűen csak az van, hogy régen minden jobb volt? :)

The Great Destroyer 2011.08.02. 22:16:37

Én 3 éve ugyanannál a zöldségesnél/hentesnél/savanyúságosnál vásárolok a piacon, általában finom/friss dolgokat kapok. Paradicsomból nem szoktam válogatni, inkább elmondom, hogy mit szeretnék kezdeni vele, maximum azt a választ kapom, "hogy olyan éppen nincs, de a másik sor végén a ***néninek van, modd azt, hogy én küldtelek".

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.08.02. 22:32:46

Kecskeméti K-3 ésa manó bevált. Általában a zömök, sötétzöld levelűek jobb ízűek.

ddrum77 2011.08.02. 22:39:12

nincs jobb a reggel a kertből szedett paradicsomnál és paprikánál. esővízzel locsolom (van bőven), csak épp a napfény kevés mostanában.

bohocugyi allomtitkar 2011.08.02. 23:06:01

a jo iz a talaj tapanyagainak es a napfenynek a kovetkezmenye. szerintem a zoldseges paradicsomokat a szallitas es tarolas miatt koran szedik le, feleretten. ez sokat ront az izen.

Csubakka Mrozsek · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.08.02. 23:23:19

igen, a paradicsom permanens masszírozást igényel. én ugyan nem növényvédő szerezem, de réz drótot dugok a szárába, magasra is kötöm és néha meg szoktam ritkítani a hónalj hajtásokat. víz az kell neki, de ha sok az eső az nem tesz jót, túl szívja magát vízzel, elrohad mielőtt megérne stb.

viszont mindent megér az, amikor reggel a nap sütötte frissen leszedett meleg paradicsomba beleharap az ember !! nekem a bolti paradicsomnál mindig finomabb szokott lenni(lehet placebo hatás csak). idén későn ültettem, még csak egy két koktélparadicsom érett meg, a nagyok még zöldek.

Andaxin 2011.08.02. 23:41:58

Egyéni kedvenc a: Lucullus a Marhaszív alakú (coeur de boeuf) és a Dél-Amerikai óriás.

pszoldan · http://szoldanpeter.com 2011.08.03. 01:41:35

@t.peter: Ha igazán finom paradicsomot akarsz, akkor magról kell növesztened magadnak, valaki más palántája ki tudja, miből van és hogy bántak vele eddig... Kecskeméti Zöldségkutatónak nagyon jó magjai vannak. Érdemes a legdrágább magot venni (egy zacskó 100 helyett 400 ft, szóval a drágaság relatív...), és rengeteg minden van, amire figyelni kell. Akkor lesz finom, ha elég trágya van a talajban (tehén, v. műtrágya), illetve folyamatosan adni is kell neki, nagyon táplálékigényes. Nagyon fontos a talaj pH, és hogy relatív laza legyen a talaj a gyors gyökérnövekedéshez. Min. 8 óra napsütés / nap kell neki, különben nem lesz jó (fajtától is függ valamennyire, de 6 óra alatti nincs.) És a megérés előtti 2-3 napban szívja fel a bogyó a cukrot és citromsavat, amitől az igazi finom íze lesz, tehát ki kell várni az időt. (Ezért nem jó, amit a boltban veszel, azt érés előtt szedik le, és vegyszerrel pirosítják, de a cukor és citromsav így már nem tud belemenni...)
Érdemes előre megtanulni a betegségeit meg a kártevőit is (van annyi, mint a fene), hogy ha véletlenül valamelyik beüt, gyorsan tudj reagálni.
Youtube-on "tomato growing"-ra csak úgy dől a sok okosság, én is ott tanultam meg, mikor elkezdtem pár éve.
Egyik kedvenc oldalam:
www.tomatogardeningtips.com/
Jó összefoglaló indításképpen.

t.peter 2011.08.03. 06:26:27

@pszoldan: Köszi a tippeket! A talaj jó minőségű, szóval a napsütésben kell bíznom. Jövőre kecskeméti fajtákat fogok keresni, 400 Ft valóban nem tűnik túl drágának egy zacskóért, a piacon ennyi pénzből kb. 10 db olcsó palántát lehetne venni, ha pedig minden mag kikel a zacskóból, az egy fél hektárnyi paradicsom. :) Idén már nemigen ültetek új növényt, de jövőre próbálkozok. Ha többfélét ültetek egymás mellé, az nem baj? Nem porozzák be egymást (kedvezőtlenül), vagy ilyesmi? Ja, és mikor érdemes elültetni a magokat, hogy időben palántához jussak? Próbálkoztam én idén is, de nem jártam túl nagy sikerrel saját palánták tekintetében, vagy 50 saját tőnek kellene lennie most a kertben, de összesen 1(!) van, annyi maradt meg, mert a többi kipurcant. Annak az egynek a magját márciusban ültettem virágföldbe, a növény azóta hatalmasra nőtt, de paradicsom még nem érett be rajta (zöld gyümölcsei már vannak). A piaci palánták eközben másfél hónapja folyamatosan teremnek, minden reggel leszedünk a lányommal 2-3 kilót, alig győzöm elajándékozni.

t.

KaPé 2011.08.03. 07:21:52

Hát nemtom, én sosem műtrágyáztam, sosem permeteztem, mégis minden évben annyi terem, hogy nem bírjuk megenni. Kicsit erősnek tartom az "igényli a műtrágyát" és a "permetezés elkerülhetetlen" kitételeket.

Szkjititfötlé 2011.08.03. 08:01:17

Hát én a szüleim által vett palántákból nyúltam le idén 2 tövet és ültettem el az amúgy évek óta parlagon álló társasházi kertünkbe május közepén (előtte már földben volt vidéken, földlabdával hoztam fel, szóval lányegében átültettem). Nem trágyáztam, nem permeteztem. Karózni muszáj, mert nekifutásból megnő másfél méterre. Minden meleg napon megöntözöm egy kanna vízzel. Ennyi. És gyönyörű, hatalmas ízes terméseket hoz nekem. Olyan az íze, amilyennek lennie kell. :)
A palánták egy vidéki nénitől vannak így nem tudom a fajta nevét, de a tulajdonságai alapján bolgár góliát vagy valami hasonló nagy szemű fajta lehet.

Ленина · http://szanalmas.hu 2011.08.03. 08:01:31

A titok a zene. Biológusok bebizonyították, hogy amelyik paradicsom egész nap komolyzenét hallgat, az csodálatos ízű és lédús lesz, a rockzene pedig erősíti a paradicsom immunrendszerét. Tehát a javasolt mennyiség, hétfőtől-péntekig komolyzene, hétvégén pedig rock, kifulladásig. A különleges ízek kedvelői kísérletezhetnek a dezsesszel és a funkyval is.

Kopasz Szuzukis 2011.08.03. 09:12:10

"Ízű" paradicsom sajnos már nem sok van. Azok a palánták, amiket "készen" vásárokok a palántanevelő kertészektől, bizony már nem hasonlítanak arra, amit annak idején termesztettünk. Többnyire kemény húsúak, vastag héjúak. Pedig régen milyen jó volt frissen levenni a tövéről a bogyót, kis lyukat harapni az oldalára, és magostul kiszippantani az édeskés-savanykás levet.

Pár éve kaptam 2 tő koktélparadicsomot. Az szépen elvadult nálam. Valamikor május végén- június elején szokott kikelni, csak úgy vadon. Rengeteg termést hoz késő őszig. Igaz, apró, magokkal zsúfolásig telt bogyói vannak, de kit érdekel? Íze valóban tömény, erős paradicsomíz. A konzervcuccokba minden szívfájdalom nélkül teszem bele, magostól, héjastól. Az olasz szósz ettől kap igazi paradicsomízt.

Aztán van még egy régebbről megőrzött fajtám, a Dél-Amerikai Óriás. Nagyon nagy, lilás, bordázott terméseket hoz. Kivételesen nem lédús, de szintén igen intenzív az íze.
Mivel a paradicsomnak van egy olyan tulajdonsága, hogy nedves közegben igen erős a gyökérképződési hajlama, így ezt gondolkodás nélkül kihasználom. A felnyurgult tövek hosszú oldalhajtását lefektetem a földre, és kevés földdel betakarom, majd rendszeresen nedvesen tartom. Gyakorlatilag 1 hét alatt gyökeret ereszt a föld alatti rész. 2-3 hét múlva le lehet választani az anyatőről, és másik helyre átültetve, új növényt kapok.

A vegetatív szaporítása is igen könnyű. Egy 2 leveles hónaljhajtást ferde metszlappal levágok (nem kitöröm!), és egy tőzeges virágfölddel töltött 10 centis cserépbe ültetem. 4-5 centi mély lyukat fúrok, abba dugom a hajtást, és oldalról rányomom a földet. A földet folyamatosan nedvesen - nem vizesen-lucskosan - tartom. A beültetett hajtásra fél literes pet-palackból készült búrát borítok 2 hétre, hogy a hajtás ne párologtasson sokat. A dugványt vagy a keleti, vagy a nyugati fekvésű ablak párkányára teszem, kívülről. Így kap bőven fényt, de nem a déli tűző napot. Amelyik 2 hét alatt nem indul meg, megy a kukába.

Télire van egy benti kis növényházam, oda kerülnek be a szeptemberi dugványok. Rendszerint 2-3 tő elegendő a fajtafenntartáshoz. A növényházat napi 12 órában 4db. 18W-os kevert fényű fénycsővel világítom. Így a havi villanyszámlám kb. 1500Ft-tal magasabb, mintha nem lenne a növényház. Olcsóbb, mint egy plazmatévé fenntartása. Ugyanezen növényházban kezdődik a kilültetésre szánt palánták nevelése márciusban. Pesze, ilyenkor előfordul, hogy a méretes lombozat miatt 1-2 plusz fénycsövet kell beállítanom. 1 hónapra.

Öltönyös Paraszt 2011.08.03. 12:37:33

A fajtát sajnos nem tudom, csak hogy kordonos, palántaként vettem (a magról nevelést elbambultam, csak az uborkánál jött össze). Nagyanyósom kertjének végében van egy kis "birtokom" tavaly óta, akkor alaposan elláttam érett birkatrágyával. Permetezésről szó sincs, de gond sincs szerencsére. A paradicsomok folyamatosan érnek, mindig pont annyi van, amennyit a család elfogyaszt, aztán újra szüret. Isteni ízük van. Ami meg nem érik meg abból savanyúság lesz.
süti beállítások módosítása