Pünkösdi királyság

Miss Daisy sofőrje 2011.06.13. 11:00

Pünkösd táján mi másról lehetne szó, mint a pünkösdi rózsáról, ami igazából nem is rózsa. A bazsarózsák rokona, ami a május végi, június eleji kertek egyik legszínpompásabb dísze. Virágzása, igazi pünkösdi királyság, hiszen rövid ideig tartó esemény ez. Májustól július elejéig folyamatosan nyílnak a fejek, viszont a rövid nyílási időért némi kárpótlás, hogy egy bokron akár 20-30 virág is lehet. Az ültetés ideje július augusztus, hogy még a tél beállta előtt megerősödjenek a gyökerei. Télre érdemes - a fagy ellen - falevéllel vagy faforgáccsal kicsit betakarni. Ha nagyobb virágokat szeretnél, tavasszal metszd vissza a bokrot és egy-két rügyet vágj ki. 

A szóban forgó virág a napos, meleg helyeket kedveli. Gyakorlatilag bármilyen földbe ültetheted, de ősszel - még az ültetés előtt - keverj egy kis szerves trágyát a talajhoz. Tavasszal ezt ne tedd, mert könnyen kiégetheti a növényt. Emellett jó tudni, hogy a virágzás idején a kéthetenkénti tápoldatozást meghálálja.

Ehhez a növényhez, egy kis türelemre is szükség lesz, hiszen a harmadik évtől bontakozik ki teljes szépségében. Azonban a 70-80-as cm-es bokrokon megjelenő elképesztő színkavalkád megéri a várakozást.

A lágyszárú, gyöktörzses növény szaporítása, még a gyakorlatlan kertészeknek sem igazán okoz gondot. A gyöktörzset egy éles késsel darabold fel és 10 cm mélyen ültesd el, mághozzá ősszel.

A virágszirmai igen érzékenyek, ezért locsoláskor - amit folyamatosan igényel - a földet öntözd, nehogy ideje korán leverd a szirmokat. A mostani monszunszerű időjárás nem kedvez neki. Pontosabban nekünk, hiszen az égszakadásszerű esőzések is leverhetik a szirmait.

Képek: innen és innen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr682972131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása