Kövirózsa, amivel nem érhet kudarc

Miss Daisy Címkék: kövirózsa2011.06.09. 07:20

Korábban, amíg egy kevéssé napfényes helyen laktam, nem volt szerencsém a növényekkel. Egyik sem bírta sokáig. Mióta teraszos lakásban élek és az üvegfelületek is óriásiak, növényeim kicsattannak az egészségtől és gyakorlatilag kifolynak a cserepekből, olyan tempóban növekszenek. Az all inclusive wellness leghálásabb darabja a kövirózsa. Ez a saját kis akrobatám itt lent.

A kövirózsa a Földközi tengert körülvevő hegyvidékek déli lejtőiről származik. Erről a területről indult világhódító útjára, ahol eleinte gyérfüves lejtőkön vagy sziklák réseiben, repedéseiben, jó vizet elvezető talajokon, napsütéses helyeken tenyészett. 

A növénynek számos jó tulajdonsága van, egy igazi fakír, mindent kibír és a hálátlan gondozás ellenére is szépen virít, ültesd bárhová, kertbe, kerítés mellé, sziklakertbe, sírokra, üreges fatörzsbe vagy a ház tetejére, ahová az ókor embere is ültette, hogy a növény megvédje a villámcsapástól.

A szárazságot, aszályt és a fagyot, a magyar teleket egyaránt jól tűri a növény, bármilyen talajban feltalálja magát. A pangó talajvizet mondjuk nem szívesen veszi, de hálás a vízért, igaz, kisebb mennyiségben. Ezt leveleikben raktározza el a nehezebb napokra. Ha megkapja, öröm látni a növekedését, anál is inkább, mert minden nap produkál valami vicces hajtást.

A kövirózsa könnyedén megsokszorozható, ha már van egy belőle otthon. Ehhez különösebb beavatkozás sem kell, mert gyorsan és öntevékeny módon szaporodik. Ha virágzik, a virágszár csúcsán, amely könnyen megnőhet, mint egy inda, sárga, fehér, netán rózsaszín virágok jelennek meg. A magok beérése után a virág elhal. Egyszerű ezeket leválasztani és elültetni, aki azonban nem ennyire céltudatos, azt a növény könnyen kicselezheti. A gömb alakú, kis rozetták egy idő múlva maguktól is leválnak az anyatőről, szétgurulnak és, ha földre esnek, majd gyökereket fejlesztve nőnek tovább.

A növény nem csak érdekes alakzatokat vesz fel, számos jó tulajdonsága mellett gyógyító hatással is bír. A levelekből a gyógyszeripar préslevet készít, a népi gyógyászat pedig előszeretettel használja sérülések, gyulladások kezelésére, középfülüregi gyulladások enyhítésére, de használják égési sebekre, vágott sérülésekre, rovarcsípés fájdalmainak csökkentésére, sőt sikeresen tüntetik el vele a szeplőket és a szemölcsöket is.

Zárszóként annyit, hálás egy darab, férfiaknak ajándékozva sincs totális kudarcra ítélve. Kertészetekben önállóan és összeültetésre várva is kapható. Az Oázisban kis vödröcskében különböző alfajok várják a kerttulajdonosokat.

 

Képek: Miss Daisy/Google

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr102969651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása