Fűszernövények 3. - Citromfű

Miss Daisy sofőrje Címkék: recept citromfű fűszernövények2011.05.20. 08:00

Fűszernövények sorozatunkban ma a citromfűt vesszük alaposabban szemügyre. Hasznos növényről van szó, tudták ezt már a 17-18. században, innentől használták ugyanis gyógyításra. Ma is több vírusellenes készítményben megtalálható, ugyanis gátolja és lassítja a vírusok szaporodását.

Erősen fényigényes. Alacsony hőmérséklet és fény nélküli időszakokban lelassul a növése, ilyenkor alig hoz virágot és az illóolaj-tartalma is erősen csökken. Fontos tudás, hogy a meszes talajt kedveli. Szaporítása magról, de palántázással vagy tőosztással is lehetséges. Évelő, a vetés ideje november. A sorok között 50-60 cm-es távolságot érdemes hagyni, a magot kb. 1 cm mélyre vesd.  A többéves ültetvényt tőosztással is szaporíthatod. Ezt viszont nyár végén tedd, hogy a tél beálltáig még megerősödjenek a szétosztott részek. A tövet ásóval emeld ki, majd  annyi részre oszd szét, ahány önálló növény nevelhető belőle. Ha nem akarsz bíbelődni az ültetéssel, vegyél pár cseréppel a kertészetekben. Inkább ott, mint szupermarketben, így bízhatsz abban, hogy nem csak pár hétig pompázik majd.

A citromfüvet bőven öntözd, frissen szüretelve saláták, gyümölcslevesek, szárnyas- és vadételek, sőt sütemények ízesítésére is remek. Szükség esetén jól helyettesítheti a citromot és nagyszerűen beillatozza a teraszt vagy a konyhát, amennyiben ott neveled. Hálás növény, a fűszerkert alapdarabja! Szeresd te is! :)

Képek: innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr752843656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bahrami 2011.05.20. 09:49:43

ez egy nagyon szép cikk, gratula.
azt hozzá se kell tennem hogy tele van a kert vele. nálunk nő magától a szél széthordja a magját, a hinta tövétől, a rózsákig, mindenhol megjelenik.
Képzeld Izraelben a vizbe teszik bele a friss leveleket, úgy teszik a kancsót az asztalra, nagyon finom próbáld ki.
süti beállítások módosítása