Fűszernövények 2. - Bazsalikom

Miss Daisy sofőrje Címkék: bazsalikom fűszernövények2011.05.09. 20:22

A bazsalikom jellegzetes, illóolaj-tartalmú fűszernövény. A 30-50 cm magasra megnövő, élénkzöld színű bokor meleg és napfénykedvelő. Különösebb ápolásra nincs szükségük, írja a szakirodalom. Mi azt tapasztaltuk, hogy a locsolásukra oda kell figyelni. Érdemes a napi rutin részévé tenni az öntözést: minden reggel egy kis vizet adni neki.

A legtöbb illóolajat a virágzó hajtások tartalmazzák. Ezeket folyamatosan vághatjuk. A bazsalikom télre is tárolható: kis csokrokba kötve, árnyékos, szellős helyen felakasztva száríthatjuk, majd a leveleket lemorzsoljuk, és fém vagy üveg edényben tartjuk el felhasználásukig. Egy másik lehetőség, hogy apróra vágva jégkocka tartóban lefagyasztjuk.

Különösen olasz ételek ízesítésére kiváló, de remek koktél is készíthető belőle.

A hozzávalók: 5 darab bazsalikom levél (kissé megtörve), 1/2 teáskanál cukor, 4 cl gin, 2 cl citromlé, 1dl pezsgő és jég.

Képek: innen és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr172843617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása