Dézsa- és teraszklasszikusok

Miss Daisy 2011.04.11. 07:00

A balkonon és teraszon töltött idő a napsütéses órák számával egyenes arányban nő. A szezon kezdetén gyakran tanácstalanok vagyunk mit ültessünk, és hova. Vannak a klasszikusok, amelyekkel nem lehet hibázni, nem véletlenül: ezek évszázadokon át bizonyítottak. Vegyük át gyorsan tehát még a nagy növénybeszerzések előtt, melyek Magyarország abszolut kedvencei, amelyekkel lehetetlen hibázni.

Ha szereted a sportot, futtasd a növényeidet, amelyek felfuttatják a teraszod. Népszerűség tekintetében a balkonládák trónjáról a petúnia és a futómuskátli a letaszíthatatlan kedvenc. Szekérnyi mennyiségben is jól mutat.

Ha inkább az álló növényeket kedveled, ültess nagy fejű parasztmuskátlit. Egyesek szerint ez egyáltalán nem trendi, amely véleményt nem osztunk. A muskátlik egész nyáron a kedvedre tesznek majd, hiszen folyamatosan hozzák a virágaikat. Hálátlan gazdájával szemben is hálásak, mellesleg jól bírják a napsütést. Minden évben érdemes a régiek mellé újakat venni a frissiítés kedvéért. Az Oázisban most akció van, 3 db 1350-ért (!) A rózsaszín és a fehér, na ezek kombinációja csajos hatást kelt.  

A hosszú órákon keresztül napsütésben fürdő terasz barátja ugyanakkor a büdöske, a paprikavirág, illetve a napvirág. Fűszernövényeket is termeszthetsz minioázisodban: a bazsalikom, a rozmaring, az oregánó, a majoránna mind jól viseli a tűző napsütést. Ha ezek mellett döntesz, gyakorlatilag egész nyáron át szüretelheted saját fűszeredet, aminél kevés nagyszerűbb érzés adatik meg a hobbikertésznek.

Amennyiben árnyékot is kap felségterületed, palántákat, évelő növényeket is érdemes ülteted: liliomot, hagymás virágokat, dáliát, begóniát, szarkalábat, őszirózsát, törpe napraforgót vagy szegfűt.

Árnyékos teraszra tehetsz hortenziát, de akár szobanövényeket is. A különleges, mutatós, extra növényekre vágysz válassz hibiszkuszt, leandert, levendulafát, rózsafát vagy banánfát, citromfát, netán eukaliptuszt. Ezek esetén érdemes megfelelő méretű virágtartóról gondoskodni, annál is inkább, mert számukra fontos a megfelelő tápanyagforrás.

Ha mindez kevés lenne, és már minden talpalatnyi helyet beültettél, terjeszkedj függőlegesen is. A falakra tegyél rácsot, és futtass rá golgotavirágot, borostyánt, futóbabot, lilaakácot vagy más futónövényt. Ezeket folyamatos metszéssel tartsd kordában, hátha a szomszéd nem kér belőlük :)

Fotók forrása: Flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr622814043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása