Éljen az elefánt bébi!

Bifidus Címkék: budapest állatkert elefánt kis elefánt elefántborjú2013.02.15. 12:26

Bálint napon nem a szomszéd, hanem az állatok kertje lett zöldebb. Elefánt bébi született ugyanis a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Nem kis esemény ez, a gondozók már három éve készülnek a ’kicsi’ érkezésére.

Nem is csoda, hiszen több mint ötven éve nem született már elefánt Budapesten. Akkor az állatkert 90. születésnapjára érkezett az ajándék, idén pedig Valentin napról lévén szó, igazi „szerelemgyerekről” beszélhetünk. Egy biztos: az elefántok jól tudnak időzíteni. :)

elefánt.jpg

Az elefántborjak születése egyébként az egész világon komoly eseménynek számít, bár jelenleg 150 állatkertben tartanak indiai elefántokat, az elmúlt évben mindössze egy helyen, Berlinben örülhettek szintén a szaporulatnak. Ezért is tesznek meg minden a szakértők, hogy sikeresen tudják párosítani a monstrumokat. A most született borjú szülei is kalandosan kerültek Budapestre. A büszke apa, Assam 13 éves, 2000-ben született a Chesteri állatkertben, majd egy belgiumi kirándulás után 2009-ben érkezett hozzánk az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) segítségével. Párja, a most 12 éves Angele sem itt született, őt Franciaországból költözött hozzánk bő két éve. Természetesen az ilyen hatalmas állatok utaztatása nem egyszerű feladat, több hónapos szervezés, előzi meg útjukat, amit gyakran rendőri felvezetéssel és hatalmas darukkal is meg kell támogatni.

elefantborju07_foto_Bagosi_Zoltan.JPG

No de kevés szót ejtettünk eddig a főszereplőről, a még el nem nevezett újszülöttről. Nevet már csak azért sem kapott, mert nemét eddig nem határozták meg, fizikai méretére is csak becslések vannak. A borjú 75 kilogramm súlyú és 85 centi magas, így kissé furán érezzük magunkat, amikor a „kicsi”, „bébi” és „újszülött” szavakat használjuk…

elefantborju04_foto_Bagosi_Zoltan.JPG

A kicsi számára az első pár nap kritikus, ha nem kezd el 24 órán belül szopni, az komoly gondot jelenthet. Így természetesen látogatni egyelőre nem lehet, hiszen a rajongók megzavarhatnák az anya és kicsinye nyugalmát. Hogy mikor nyit újra az elefántház, még nem lehet tudni, de mi biztos az elsők között fogjuk üdvözölni az Állatkert legújabb lakóját!

UPDATE: Az elefántbábi sajnos egyelőre nem akar szopni, ezért mesterségesen kell etetni. Viszont kiderült, hogy kislány. Részletek az Állatkert Facebook oldalán.

 elefantborju01_foto_Bagosi_Zoltan.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr595081819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása