Az élő fa útja az otthonokig

Miss Daisy 2012.12.20. 08:27

Magyarországon évente közel 2 millió karácsonyfát állítanak. Ezek nagy része természetesen otthonokba kerül, de közterületen, cégeknél, iskoláknál és egyéb intézményeknél is találkozhatunk velük. De honnan jön ez a rengeteg fenyőfa - merül fel joggal a kérdés.xmas3.jpgA ma vágott karácsonyfának árult fenyőket, épp a nagy mennyiség miatt, nem erdős területekről termelik ki, hanem környezetbarát módon, kifejezetten erre a célra létrehozott ültetvényeken, haszonnövényként termesztik. Magyarország legnagyobb ültetvényei Zala, Vas és Somogy megyékben vannak, de érkeznek fák - elsősorban nordmann és douglass – Németországból és Dániából is.

xmas2.jpgAzonban a kis fák élete nem az ültetvényeken kezdődik. A magokat fóliasátrakban, védett környezetben vetik el, és csemeteként nevelik 2-3 évig, hogy eléggé megerősödjenek a kiültetéshez. Ezután kerülnek ki az ültetvényekre, ahol számos szempontot figyelembe véve ültetik el őket.

xmas0.jpgA mező- és erdőgazdaságban megszokott módon, szabályos sorokban kerülnek a földbe, hogy minden fa könnyen megközelíthető, és a terület egésze jól átlátható legyen. Mivel a vásárlók számára különösen fontos a fák szép, szimmetrikus formája, azokat nem szabad túl közel ültetni egymáshoz, nehogy később összenőve kúpformájuk eldeformálódjon. A fák itt töltik életük következő pár évét.

fa1.jpgFajtától és kívánt mérettől függően ez 5-8, de akár 10-15 év is lehet. Természetesen a termesztők ezalatt a hosszú idő alatt sem hagyják teljesen magukra a facsemetéket. Szárazabb időben ügyelni kell az öntözésre, folyamatosan biztosítani kell a szükséges tápanyagmennyiséget, és évente 2-3 alkalommal a fák közti területet kaszálni is kell. A fák tökéletes formája sem mindig természetes adottság, a hozzáértő kezek, ha kell, metszéssel alakítják a lombkorona formáját.

xmas4.jpgEzután gyorsulnak fel az események. A Magyarországon termesztett majdani karácsonyfákat december elején kezdik vágni. Például az Oázis Kertészetekben árult első osztályú fákat egyesével átválogatják, a legszebbeket hálóba húzzák. A fák így sokkal kevésbé sérülékenyek, mint ha madzaggal kötöznék őket. Ezt követően kerülnek a kertészetekbe, majd az otthonokba, hogy közelebb hozzák egymáshoz a családot.

karifa2.jpgS, hogy mi lesz a kidobott fákkal? Január elején jelennek meg az utcai szemetesek mellett az első lekopaszodott, kidobott fák. Bár ez sokak szerint szomorú látvány, ne essünk kétségbe, a fák többsége nem megy kárba. A nagyobb városok közterület fenntartói a kidobott fákat összegyűjtik és újrahasznosítják. Egy részük komposztálókba, majd a közparkok ágyásába kerül, a többit faforgács formájában, vagy tüzelőanyagként használnak újra, hogy ne csak korábbi tulajdonosaik leljenek örömöt bennük.

karifa.jpgA fenyőkről már több ízben értekeztem. Ha vágott fenyőt szeretnél szinte ingyen: ideklikk. Ha inkább kölcsönöznél, ide klikkelj. Ezeknél jobb megoldást én sem tudok a fa beszerzésére, kivéve a műfenyő hadrendbe állítása.

Fotó: Pinterest, Flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr844974281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuzmics a kecske 2012.12.20. 14:57:29

igen!!!!! éljen a műfenyő!!! németországban rengeteg helyen,közterületen csak az van,jó látni és elképzelni is rossz,hogy két hétre egy hasonló nagyságú gyönyörű fenyőt vágnának ki.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.12.20. 15:03:22

@kuzmics a kecske: akkor te vegyél azt, én nem, annak nincs illata sem.

VilMarci 2012.12.20. 15:38:31

@kuzmics a kecske: Az a fenyő, amit kivágnak, 5-10 évig oxigént termelt, szemben a műfenyővel.

Gabi megmondja a tutit... 2012.12.20. 16:38:51

Krumplit se egyél, mert azt meg azért ássák ki a földből.

mr.guargumi 2012.12.20. 17:46:04

@VilMarci: És még 5-10 évig termelne, ha nem vágnák ki azért, hogy valaki maximum 2 hétig nézze és "szagolgassa"..:)

VilMarci 2012.12.20. 17:50:37

@mr.guargumi: Így van. Sőt, a marha is élne még pár évig, ha nem vágnák le, hogy ebéd legyen belőle.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.12.20. 17:53:34

Legszebb az OBI-ban kapható rózsaszín kivitel!

mr.guargumi 2012.12.20. 18:03:55

@VilMarci:
Egen, csak míg étkezni muszáj (mindegy, hogy vega vagy hús formájában), addig fenyőfát nézegetni lehet a természetben is, de azt hiszem nem okoz betegséget és/vagy halált ha valaki nem hurcolja be az élő fát a szobájába:) Nekem egyébként nincs bajom azokkal akik évről-évre élő fát állítanak, csak megjegyeztem, hogy ilyen hülye érvekkel nem kell védeni a dolgot, erre nincs "érv", meg replika, ez egyszerűen egy hagyomány, amit sokan tartanak, s mint a legtöbb hagyománynál ennél sem kell keresni az értelmet:)

VilMarci 2012.12.20. 18:15:21

@mr.guargumi: Persze, hagyomány. De ha nem lenne ez a szokás, akkor a karácsony miatt telepített fenyvesek helyén ma marhalegelő (cukorrépa-ültetvény, műfenyőgyár, tetszés szerint bármi más) lenne, nem pedig erdő. Tehát a kérdés nem az, hogy 10 vagy 20 évig élne a fa, hanem hogy 0 vagy 10.
süti beállítások módosítása