Gombócgyártás télire
Miss Daisy
2012.09.11. 07:42
Barátnőm földbirtokos. Többedmagával vett egy földet, azt bérművelteti. Ő és földbirtokos társai minden héten kapnak a nagy fővárosba egy kosarat a földjükről származó terményekkel. Havi 25 000 forintot kell leszurkolniuk a bőségszaruért, ez fedezi a művelést és a postaköltséget.
Be lehet szállni a buliba, engem is kapacitált, el is küldte a betakarítási naptárat, amely gondosan összegezte, melyik hónap melyik hetében mivel telik meg a csemegekosár. Végül nem vágtam neki, pedig romantikus az eszme, a termény bio, mégis fedolgozhatatlan mennyiségű, a nap végén pedig az lenne, hogy óriási mélyhűtőládát kellene hadrendbe állítanom.
A gondolat ezzel együtt tetszik, és olykor segítek is Gabinak a termény tartósításában. Így volt ez például tegnap, amikor a terménypostával rengeteg szilva és krumpli érkezett. Egy részét feldolgoztuk attól az ötlettől vezérelve, hogy készítsünk szilvásgombócot és fagyasszuk le, jól esik az majd télen.
A szilvákat először is kimagoztuk. Íme a hadsereg.
Ezután dobtak egy fejest a fahéjas barna cukorba. A barna cukor azért jobb választás, mert mindig kiderül, hogy hő hatására jobban karamellizálódik.
Miután mindegyik szilva dobott egy fejest a cukorba, pac-man alakzatot öltve várták, hogy gombócokba foglaljuk őket.
A legutóbbi kosár több kiló krumplit is rejtett, ezekből készült a tészta. S, hogy miből még? A HVG receptjéből, amiből mi is dolgoztunk, mindent megtudhatsz.
Mi csak annyit változtattunk, hogy fehér liszt helyett az egészségesebb tönköly lisztre esett a választásunk.
Miután elkészült a 78 gombóc, - ez nem csak gombócból sok - megfőztük, és amikor a kisgömböcök a lábosban feljöttek a víz felszínére, tálcára szedtük őket, majd hagytuk a hadsereget kihűlni, végezetül bezacskózva mentek szépen a fagyasztóba.
Persze nem mind került a mélyhűtőbe, vacsoráztunk is belőle. A programból egy emlékezetes délután lett. Termeljetek, szüreteljetek és tegyétek el ti is a kert kincseit télire!