Madárdal a szürkeségben

Miss Daisy 2012.01.04. 09:24

Gyerekkoromból emlékszem, Országh Mihály a Magyar Rádióban saját műsoraiban mindig elhozta nekünk az erdőből a madárfüttyöt. Télen, a füttyínséges időkben szívesen hallgattam ezeket a felvételeket, hangmintát a Barátposzátától, a Csipcsalfüzikétől, a Havasi Pityertől és számos más érdekes vagy ismert nevű madártól.

Országh Mihály állatorvosként, a Magyar Állat és Növénykert munkatársaként 1964-ben kezdett madárhangok gyűjtésével foglalkozni, minden szabad idejét ennek a munkának szentelte. Barátja és munkatársa, Schmidt Egon így ír róla: "Uher magnójával a vállán, parabolával a kezében járta az erdőt, a mezőt, a nádasok környékét, és hanggyűjteménye gyorsan gyarapodott.

Gyűjtőútjain elkísérve láttam, milyen végtelen türelemmel leste és várta, hogy a kiszemelt madár megszólaljon. Nevéhez fűződnek az első magyar madárhanglemezek, de megjelent több CD-je is, például a „Madárénekek a Kárpát-medencéből”, a „Magyarország békahangjai”, iskolai célokat szolgált a „Magyarország vadon élő emlősei” és az „Állatok a ház körül”.

Hanggyűjtő útra indult akkor is, amikor 1984-ben autóbaleset érte és fél szemét elveszítette, majd a bokrok közti bujkálás és madárhangokra történt várakozás alatt szerzett kullancs csípések okozta Lyme-kór és cukorbetegsége miatt 2002-ben a másik szemére is megvakult.

Lelkierejére jellemző, hogy ez sem törte meg, számítógéphez értő barátai segítségével tovább dolgozott, gyűjtött anyagát rendszerezte. Nevét örökre beírta a magyar madárhang kutatás történetébe. A tavalyelőtt elhunyt Országh Mihály madárhanggyűjtéséből itt hallgathatsz meg szemelvényket.

Amennyiben összefüggő madárdalra vágysz, hangolj a Birdsong Radiora, amely télen-nyáron megállás nélkül sugározza a madárdalt. Ennek télen nagyobb hasznát vesszük. Nálam épp ez megy. Elviselhetőbbé teszi a mai szürkeséget...

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a blog Facebook közösségéhez: itt.

Fotó: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr953518587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UB 2012.01.04. 23:08:20

A fajneveket kis kezdőbetűvel írd légy szíves!

gzsakai 2012.01.05. 10:12:04

@UB: Ja, és pontosan. Ha már...
pl. csilpcsalpfüzike

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.05. 10:40:39

Mifelénk nagyon kevés féle madár van. Varjú, szarka, fekete rigó. Ritkán széncinegét is lehet látni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.05. 10:53:16

Ja, bocs a szomszéd kakasáról és tyúkjairól elfeledkeztem! :)
süti beállítások módosítása