Horn Gyula és vakondfa: a legfurább növénynevek

yoghürt Címkék: növénynevek2013.01.15. 07:55

A növények elnevezésénél a legtöbb nyelvben, így a magyarban is rengeteg érdekes, sőt meghökkentő megoldást találni. Gyakran keverednek az eredeti, vagy magyarosodott latin nevek, a növény formáját, színét, szagát, vagy egyéb, még izgalmasabb tulajdonságait leíró elnevezések.

A legpikánsabb népi eredetű növénynevek ma egyre inkább feledésbe merülnek, azonban olyan lelkes kutatóknak, mint Rácz János nyelvésznek hála, ha nem is élő beszédben, de fennmaradnak az utókor számára. Növénynevek enciklopédiája című műve több száz érdekes elnevezést tartalmaz, és eredetüknek is utánamegy.

Ilyen a ma csak csodatölcsérnek, vagy estikének emlegetett csak késő délután nyíló, majd reggel ismét bezáródó virág, melyet ezen tulajdonsága miatt régen lustakisasszony névvel illettek, sőt olykor az utcalányokra utalva az ennél lényegesen durvább kurvavirág nevet is megkapta. Szintén beszédes nevet kapott a vékony, de annál erősebb szárú ecsetpázsit, amit anno pipaszurkálófűként emlegettek. Bár idehaza nem ismerik évszázadok óta, mégis izgalmas nevet kapott a hosszú hegyes leveleiről ismert anyósnyelv (Sansevieria) is. Sok növény állatok bizonyos testrészeire emlékeztette a névadókat, ilyen a cickafark, a macskafark, vagy a szarvasagancspáfrány is, ne feledkezzünk meg azonban a lóheréről sem.

782-sansevieria-trifasciata-laurenti_1311349736_280.jpg

Számos gyógynövény régies elnevezése utal a velük kezelt betegségre is, ilyen a náthafű (körömvirág), a borágófélék családjába tartozó tüdőfű, vagy a hashajtóbabként is emlegetett ricinus is. Persze a növények nem csak az emberekre, de az állatokra is komoly hatással bírhatnak, innen kapta nevét a macskaűző macskajaj, a halrészegítő ciklámen, amit a halászat megkönnyítéséhez használtak, illetve itt is megemlíthetjük a ricinust, ami vakondfa néven a kertészek ősellenségét űzi el.

A talán legfurább magyar vonatkozású növénynévért azonban mégis egészen messzire, pontosabban Szingapúrig kell utaznunk. Itt terem ugyanis a Horn Gyula orchidea hibrid, melyet a helyi botanikusok két dendrobiumféle kereszteződésből hoztak létre és a volt miniszterelnök 1997-es Délkelet ázsiai látogatásának tiszteletére így neveztek el. Amin azonban mi meglepődünk ott teljesen természetes, a városállam szimbólumaként is szolgáló orchideák nagy népszerűségnek örvendenek, és a százszámra létrejövő új fajtákat rendszeresen nevezik el a neves látogatókról, így akad Nelson Mandela, Erzsébet Királynő orchidea is.

horngyula.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr335017840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása