Biológiai hadviselés

Miss Daisy sofőrje 2012.05.03. 09:13

A kertben kevés idegesítőbb dolog van, mint a virágainkat és a terméseinket pusztító apró lények. A levéltetvek, melyek a rózsáink ellen intéznek támadást, netán a csigák, melyek a salátát pusztítják előszeretettel. A legegyszerűbb ilyenkor elrohanni a megfelelő szakboltba és a kémiai hadviselés eszköztárával felszerelkezni. A kémiai hadviselés, azonban gyakran mellékhatásokkal is járhat. Ilyenkor érdemes inkább biológiai azaz környezetbarát fegyverzettel ellentámadásba lendülni. 

A levéltetvek, atkák és egyéb gyakori kártevő rovatok ellen a leghatásosabb keverék: 1 liter vízben elkeverünk másfél evőkanál biológiailag lebomló folyékony mosószert vagy szappant és néhány csepp narancs vagy citrom illóolajat. A keveréket szórófejes flakonba töltsük és ezzel permetezzük fertőzött növényeinket.  

Ha a meztelencsigák okoznak problémát, akkor a fenti keverékhez adjunk hozzá 1 evőkanál chiliport és 5 gerezd finomra zúzott fokhagymát. Hagyjuk egy éjszakára állni és másnap ezzel permetezzünk. A mix további előnye, hogy a nagyobb kártevőket (mint például a nyúl) is távol tartja a veteményesünktől. 

Elég bosszantó, amikor például az ígéretesen növekedő uborka vagy tök levelein csúnya foltok jelennek meg. Ez bizony valamiféle gombás fertőzést jelent. Ekkor a következő koktélt ajánlom: 1 evőkanál szódabikarbónát vegyítsünk el 2 liter meleg vízben, fél evőkanál étolajjal. Ezzel permetezzük a fertőzött egyedeket néhány naponta, amíg az aggasztó foltok eltűnnek. 

Az alapvető szabályokat ezeknél a keverékeknél is érdemes betartani: inkább kora reggel permetezzünk és ne vigyük túlzásba az adagolást, a keveréket alapvetően a fertőzött egyedek kapják.

Te milyen házi praktikákkal űzöd el a nem kívánatos betolakodókat a kertedből?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is A szomszéd kertje Facebook közösségéhez. Klikk ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr564484638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása