Mi legyen a dióval?

Miss Daisy sofőrje 2011.10.30. 07:40

Valószínűleg már felástad a kerted, trágyáztál és szorgosan sepregeted a földre hulló faleveleket. No, de mi legyen a dióval? Rajtam egyre inkább kifog a diófánk. A fa egyre nagyobb, én meg már egy ideje nem növök. Ezért a dió megszerzése egyre nehezebb. 

Pedig, diófa az kell. Nemcsak azért, mert a frissen szedett és feltört dió, néhány szem szőlővel nagyon finom. Azért is, mert jó az illatos lombok alatt üldögélni, beszélgetni, szunyókálni, és a diófa az, ami jelképezi az egymás után következő generációkat. Ezen az sem változtat, hogy a korszerű oltványok, hamarabb termőre fordulnak, mint a magról ültetettek.

A dió kedveli a jó vízgazdálkodású, levegős talajokat. A téli hideg és a nyári meleg nem nagyon izgatja. Azonban a tavaszi fagyok veszélyesek rá, ilyenkor izgulhatunk, hogy megmaradjanak a barkák. Ha ugyanis a nővirágok nyílása idején nincs a közelben pollenadó barka, akkor termés nem nagyon lesz. A másik természeti ellenség, a júniusi-júliusi szárazság, ilyenkor érdemes öntözgetni. 

Ha ültetnél diófát, akkor a következő szempontokat érdemes figyelembe venni: a többi fától legalább tíz méterre ültesd, mert nagy a helyigénye és átültetni nem nagyon lehet. Nem terem meg alatta semmi - még a fű sem -, mert a levele egy juglandin nevű vegyületet tartalmaz. Ezért komposztálásra sem alkalmas. Tavasszal ültesd, hogy télre már megerősödjön a csemete. A legfontosabb, hogy van-e elég türelmed. Az említett oltványok már a 3-4. év után teremnek, a magról ültetettek, pedig csak a 10-12 év után. Viszont 80-100 évig elélnek, de addig is van vele munka.

A diócsemetéket télen alakító metszésben kell részesíteni. A nagyobb fák lombját ősszel kell ritkítani. Azzal a hiedelemmel is le kell számolnod, hogy nemigen vannak betegségei. Gyakran támadják meg a levéltetvek, az almamoly és a szövőlepkék. Szóval nem árt valamilyen védőszer bevetése.

Szüretelni akkor lehet, amikor a termés zöld burka felreped. Ilyenkor bottal veregesd az ágakat, hogy az érett diók lehulljanak.

 

P.S.: Ha megszerezted a termést, és nehezen jön le a héja, tedd egy napra zacskóba a zsákmányt.

Képek: innen és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr493291555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása