Muskátli vita

Miss Daisy sofőrje 2011.10.24. 08:51

A hétvégén, heves diskurzus alakult ki a családban. A polémiát a muskátli teleltetése váltotta ki. Ez már-már rituális őszi tevékenység nálunk. Egyfelől, a különböző generációk, különböző iskolákat képviselnek. Másfelől, heves harcok dúlnak a megfelelő tárolóhelyekért, ilyenkor a szokásjog érvényét veszti.

De nézzük, mik is a különböző teleltetési iskolák? Az első törésvonal a muskátli helye. Családom idősebb tagjai szerint, a muskátlit a szobában kell teleltetni. Én azt az álláspontot képviselem, hogy legfeljebb a futómuskátli élvezheti a szoba melegét, a többit elég fagymentes helyen tárolni. 

A második vitás pont: összeültetni vagy sem. A család egyik része arra esküszik, hogy ki kell szedni az eredeti helyéről a töveket és sűrűn egymás mellé tegyük egy ládába, majd a gyökereket fedjük be földdel. A család másik része szerint, viszont maradhat az eredeti ládákban.

A legvitatottabb kérdés azonban az, hogy hány évente kell cserélni az állományt. Az idősebb generáció azt vallja, hogy 4-5 évente elég frissíteni az állományt, hiszen gondos metszegetés és tápoldatozás mellett az öregedő tövek is hoznak bőven virágot. Mivel szeretem a dús virágzatot, én 3 évente cserélem a muskátlikat. Az a tapasztalatom, hogy nincs az a tápoldat és törödés, ami burjánzóvá tesz egy idősebb muskátlit. Takarékos lelkületű nagynénéim, persze ezen mindig kiborulnak.

Szerencsére van közös álláspont: a teleltetés alatt elég két hetente egyszer öntözni a töveket.

Te melyik iskolát követed?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz kertészkedő közösségünkhöz a Facebookon is. Ehhez klikk ide.

Képek: itt és itt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszomszedkertje.blog.hu/api/trackback/id/tr113309176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szadómilla 2011.10.24. 09:59:40

A muskátli töveket én mindig kihúzkodom és egy nagy edénybe rakom a pincébe, kevés földdel és talán csak havonta locsolom, tavasszal vágom vissza, mindig megmaradnak. Volt olyan, hogy papírzsákba felakasztottam a töveket a pincébe, az is jó volt, de akkor föld nélkül kell betenni a zsákba. A futó muskátlit csak világosban, azaz szobában, kicsit hűvösebb helyen tudtam át teleltetni, de szerintem az nem éri meg a macerát, jobb évente új töveket venni. Esetleg ha valakinek van olyan hidegebb szobája amit nem használ a télen, és ráér őket pakolgatni és öntözgetni. Sok sikert a teleltetéshez kertbarátok.

Öreg Sam 2011.10.25. 06:28:04

Sehogy nem teleltetem.
Utálatos növény;
Büdös,szőrös,állandóan takaritani kell alatta,mert folyamatosan hullatja a szirmait.
Vesszen a muskátli!!! :)

1kutya 2011.10.25. 08:46:28

a (részben) fűtött garázsban (10-15 fok), eredeti ládájában, részben visszamettszve, 2-4 hetente locsolva. eddig bejött...

os2_fan 2011.10.25. 08:58:14

Én ultimate muskátli fan vagyok. Nincs ennél hálásabb, színesebb növény, ami szinte mindent kibír és nem kényes. Pont a múlt hétvégén hoztam be őket az erkélyről. Még mindig gyönyörűek, virágoznak, frissek. Nálam mindenki marad a ládájában, csak télen a társasházi lépcsőházat ékesíti. Ilyenkor nem csinálok vele semmi, csak a túlnőtt ágakat vágom vissza. Öntözni tényleg elég 1-2 hetente. De a legfontosabb szempont, hogy télen is olyan helyen legyenek, ahol van elegendő fény. A pince nálam nem vált be. Az elöregedett muskátlik átültetésére vagy fiatalítására február végén, március elején kerül sor és ilyenkor szoktam a többit is visszavágni jó alaposan, hogy mire eljön a május, amikor vissza lehet őket tenni az erkélyre, már szép hajtásokat és virágokat is hozzon.

Öreg Sam: Tudtad, hogy a büdös muskátli elriasztja a szúnyogokat, rovarokat?

Adelaide Josephine von Styrum-Limburg 2011.10.25. 09:12:07

Én a két ablaktábla között teleltetem a muskátlit, mindegyiket saját cserépben, ládában, és már a beköltözéskor alaposan visszavágom. Nem 1-2 hetente, hanem egész télen összesen kétszer öntözöm meg, nagyon kicsit. Tavasszal meg mennek vissza a párkányra, és egy hét alatt gyönyörűen visszavágom. Ez eddig bejött. A szobában nálam elpusztulnak.

Lacka929 2011.10.25. 09:22:57

@os2_fan: Ja, elriasztja. Úgyhogy nem az egyébként is szúnyoghálós ablakon, hanem az ajtón jönnek be...

Öreg Sam 2011.10.25. 10:23:33

@os2_fan:
A szunyogprojektet megoldom máshogy,a muskátlinak még a látványától is rámjön a lábrázás.

Öreg Sam 2011.10.25. 10:26:20

@organikusviselet:
Igenigen!
Csunya+a szó összes fellelhető szinonimája a naagy értelmező szótárból :)

hopp-hopp 2011.10.25. 15:09:29

nem futómuskátlit: megnyirbálom, aztán a pinceablakban telel.

és tök jól bírják - tavasszal friss föld, tápoldat és virágzik mint a veszett.
süti beállítások módosítása